Geweld Israël gaat door ondanks overleg

NOS Nieuws

In de bezette gebieden zijn vandaag toch weer doden gevallen, ondanks de hervatte besprekingen tussen de Israël en de Palestijnen. De kans op hervatting van het vredesoverleg in het Midden-Oosten leek door deze toenadering weer even toe te nemen.

Na het vrijdaggebed bij de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem kwam het tot rellen. Bij botsingen tussen Palestijnen en het Israëlische leger vielen nabij Nablus twee doden. Eerder kwamen op de Westoever drie Palestijnen om door Israëlische kogels, onder wie een politieman.

Gisteravond spraken de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Ben Ami elkaar enkele uren in de Gazastrook. Volgens de Israëlische legerradio is er volgende week weer overleg. Ook de Palestijnen geven aan dat er verder gepraat moet worden. Het was voor het eerst in weken dat er op hoog niveau werd overlegd. In diplomatieke kring wordt al gesproken over een nieuwe vredestop onder leiding van de Amerikaanse president Clinton.

Eind september brak tussen Israël en de Palestijnen een golf van geweld los. Die heeft tot nu toe aan meer dan 300 mensen het leven gekost, voornamelijk Palestijnen.