Joodse gezondheidsdirecteur stapt op na antisemitische protesten

IN ANTISEMITISME / Door: J F / 16 jun 2020 ANTISEMITISME CORONAVIRUS VS

In de Amerikaanse staat Ohio is de Joodse gezondheidsdirecteur van gouverneur Mike DeWine, dr. Amy Acton, afgelopen donderdag opgestapt na gewapende protesten tegen de coronamaatregelen in de staat. Sommige betogers droegen zware vuurwapens en borden met antisemitische en seksistische teksten.

Het staatscapitool en het huis van Acton in Columbus werden sinds maart herhaaldelijk belegerd door burgers die boos waren over de lockdown. Ohio was een van de eerste Amerikaanse staten die voorzorgsmaatregelen trof tegen de pandemie, nog voordat er een geval van het virus in de staat bekend was. Op aanbeveling van Acton werd snel een lockdown uitgeroepen, en Ohio werd een van de minst zwaar getroffen staten. Ohio staat op nummer 7 op de lijst van meest bevolkte Amerikaanse staten, maar is met zo’n 3000 slachtoffers slechts nummer 19 qua coronadoden per 100.000 inwoners, en nummer 35 qua aantal coronagevallen per 100.000 inwoners. De staat heeft meer inwoners dan het naastgelegen Michigan, waar desondanks meer dan twee keer zoveel doden gevallen zijn.

Gewapende demonstranten in Columbus, Ohio, 4 april 2020

‘Globalist’

De maatregelen werden niet door iedereen in dank afgenomen. Hoewel maar liefst 86% van de bevolking aangaf tevreden te zijn met het beleid van gouverneur DeWine, waren veel leden van het staatsbestuur dat niet. Afgevaardigde Nino Vitale (Republikeinse Partij) veroordeelde de voorzorgsmaatregelen met een bekende antisemitische dogwhistle: Jullie rechten komen niet van een onverkozen, globalistische gezondheidsdirecteur, die dit bevel in het holst van de nacht tekende,’ schreef hij op Facebook in mei. De ADL raadde hem aan het woord ‘globalist’ uit zijn woordenschat te verwijderen. Een week eerder op Jom Hasjoa had Sara Marie Brenner, de vrouw van staatssenator Andrew Brenner, de maatregelen vergeleken met nazi-Duitsland, waarvoor de senator later zijn excuses aanbood aan Acton en de Joodse gemeenschap.

Het Huis van Afgevaardigden van Ohio nam uiteindelijk een Republikeins voorstel aan om Acton’s bevoegdheden te beperken, nadat de lockdown verlengd werd. Gouverneur DeWine, eveneens Republikein, stelde zich achter Acton en veto’de het voorstel.

Afgevaardigde Casey Weinstein verspreidde foto’s van een van de meerdere antisemitische borden die bij het protest te zien waren. ‘Er is een lange geschiedenis van Joden de schuld geven van plagen en ziektes. NIET ALS HET AAN MIJ LIGT,’ tweette hij. Hij deed een oproep de mannen te identificeren. Vrijwel zolang COVID-19 bekend is, krijgen de Joden er de schuld van.

“Niet alle helden dragen een cape”

Inmiddels wordt de lockdown in Ohio langzaam versoepeld. Amy Acton wordt nu in plaats van gezondheidsdirecteur van de staat een gezondheidsadviseur van de gouverneur. “Het is waar: niet alle helden dragen een cape,” zei DeWine toen hij Acton’s vertrek aankondigde. “Deze draagt een witte doktersjas met Dr. Amy Acton erop.”

Dr. Amy Acton