Khaled Abu Toameh bij CIDI-lezing: Palestijnen zijn niet klaar voor vrede

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

In het kader van 50 jaar sinds de Zesdaagse oorlog organiseerde het CIDI afgelopen dinsdag een lezing. De bekende Arabisch – Israelische journalist Khaled Abu Toameh sprak voor een goedgevuld Compagnietheater in Amsterdam over waarom er nog steeds geen vrede tussen Israel en de Palestijnen is.

Abu Toameh gelooft niet dat Israel momenteel vrede met de Palestijnen kan bereiken. Volgens hem zijn de Palestijnen verantwoordelijk voor twee belangrijke obstakels, te weten:

-Het gebrek aan Palestijns leiderschap dat een mandaat heeft en bereid is om vrede met Israel te sluiten.

-Het gebrek aan Vredesopvoeding. Palestijnse kinderen worden niet voorbereid op vrede. Integendeel, ze worden opgevoed met haat tegen joden en Israel. 

Ook nu is er geen legitieme onderhandelingspartner. De huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas is nu al twaalf jaar aan de macht, terwijl hij in 2005 gekozen werd voor een termijn van vier jaar. Sindsdien zijn er geen presidentsverkiezingen meer gehouden in de Palestijnse gebieden. Volgens Abu Toameh kan Abbas, net als Arafat voor hem, daarom geen concessies maken. Noch over Jeruzalem, noch over het recht op terugkeer. 

Bovendien heeft de Palestijnse Autoriteit sinds 2007 geen controle over de Gazastrook. Hamas is daar de de facto heerser, na een verkiezingsoverwinning in 2006 en een bloedige burgeroorlog in 2007. De Palestijnen die in de Arabische buurlanden wonen, zoals Syrië en Libanon, zijn in het geheel niet door Abbas of een andere leider vertegenwoordigd. Zelfs als Abbas met Israel een akkoord bereikt, is er een grote kans dat na hem de Palestijnen het vredesakkoord weer af zullen wijzen.

Haat wordt bij de Palestijnen met de paplepel ingegoten. Palestijnse schoolboeken staan vol met haat tegen Israel, en het martelaarschap wordt verheerlijkt. Palestijnse leiders spreken tot de rest wereld in het Engels over vrede, maar in het Arabisch hitsen ze de bevolking op. Abu Toameh zei nog nooit een Palestijnse leider te hebben gekend die bereid was in het Arabisch de Palestijnen op te roepen tot vrede met Israel.

Verslaggever Chris Aalberts schreef voor The Post Online een uitgebreid verslag over de lezing.

Het CIDI had Khaled Abu Toameh echter niet alleen voor een lezing in het Compagnietheater uitgenodigd. Woensdag sprak de gerenommeerde journalist met de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer. Ook gaf hij een lezing in Nieuwspoort voor journalisten, beleidsmakers en politici.