Goudschat gevonden voor de kust van Caesarea

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 18 feb 2015 EGYPTE WATER

CaesareaAmateurduikers hebben voor de kust van Israel, bij Caesarea, ruim tweeduizend gouden munten gevonden. Het gaat om ruim negen kilo, de grootste goudschat die ooit in Israel is ontdekt. De munten zijn te herleiden naar het Kalifaat van de Fatimiden, de machthebbers in deze regio tussen 909 en 1171. Waarschijnlijk zaten zij in een schip dat schipbreuk heeft geleden en is het wrak, na eeuwenlang bedekt te zijn geweest met zand, kort geleden aan de oppervlakte gekomen door een grote storm.

De munten werden gevonden in een ongeveer 2000 jaar oude haven, nu onder water, die ooit door koning Herodes de Grote werd gebouwd. De leden van de duikclub die de munten vonden, dachten eerst dat het speelgoedmunten waren. Toch gingen zij  een kijkje nemen, waarna bleek dat het gouden munten waren. De directeur van de duikclub meldde de vondst aan de Israel Antiquities Authority (IAA), die inderhaast een duikersteam optrommelde. Toen de zoektocht werd voortgezet met metaaldetectoren kwam de totale hoeveelheid gouden munten boven water.

Woordvoerder Robert Cole van de IAA deelde mee dat de munten na ruim duizend jaar in zee te hebben gelegen nog in zeer goede staat waren. De reden hiervoor is volgens Cole omdat goud, een edelmetaal, niet roest zoals ijzer doet wanneer het in contact komt met water of lucht.

De oudste munt in de geborgen schat werd rond de negende eeuw in Italië geslagen. De overige munten zijn geslagen in Noord-Afrika en Egypte, onder het bewind van de Fatimiden kalief Al-Hakim en Al-Zahir. De munten, dinar, half- dinar en kwart-dinar, waren ook nog in omloop ten tijde van de Kruisvaarders, die Israel veroverden in 1099. Het is niet de eerste keer dat archeologen in Israel een grote schat vinden. In mei 2014 werd een grote hoeveelheid goud gevonden in de kustwateren. Die bleek afkomstig van een Amerikaans stoomschip dat in 1857 in het gebied zonk. Het jaar daarvoor, in 2013, werden in een Byzantijnse afvalplaats net buiten Tel Aviv honderden gouden munten en sieraden opgegraven.