Grapel vrij in ruil voor 25 Egyptische gevangenen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 25 okt 2011 EGYPTE VS

De van spionage verdachte Ilan Grapel wordt op 27 oktober vrijgelaten in ruil voor 25 Egyptische gevangenen in Israel.

De Amerikaans-Israelische Ilan Grapel, die sinds 12 juni gevangen zit in Egypte, komt vrij. Grapel werd opgepakt om dat hij een spion voor Israel zou zijn, maar hij is nooit formeel aangeklaagd. In ruil voor 25 Egyptenaren wordt Grapel nu vrijgelaten. De Israelische Veiligheidsraad heeft dinsdag 25 oktober ingestemd met de deal. Donderdag 27 oktober zal Grapel via de Taba-grensovergang in vrijheid worden gesteld.

Volgens een verklaring van het kantoor van Israelische premier Benjamin Netanyahu zijn geen van de gevangenen veiligheidsrisico’s voor Israel en zijn er onder hen drie minderjarigen. Almagor, een organisatie die terreurslachtoffers in Israel vertegenwoordigt, bestrijdt dit en zegt dat de helft bestaat uit drugssmokkelaars, maar dat de andere helft wel degelijk een gevaar is voor de veiligheid.

Israel en Grapels familie hebben ontkend dat de 27 jarige New Yorker een spion zou zijn. De Israelische krant Yedioth Ahronot zegt dat hoogwaardigheidsbekleders in Caïro inmiddels hebben toegegeven dat Grapel geen spion is. Grapel werd ook beschuldigd van brandstichting van politiebureaus en het opruien van protestanten tegen het Egyptische leger.

Grapel groeide op in Amerika, maar emigreerde naar Israel, waar zijn grootouders wonen. In 2005 voltooide hij zijn studie Internationale Betrekkingen aan Johns Hopkins University in Amerika en waarna hij in het Israelische leger diende. Hij raakte gewond in de Tweede Libanonoorlog in 2006. Daarna ging hij terug naar Amerika, waar hij rechten studeert aan de Emory Law School in Atlanta. Volgens zijn familie was hij ten tijde van zijn arrestatie in Egypte voor vrijwilligerswerk bij een ‘Juridische Hulp’-organisatie in Caïro.