Griekenland negeert synagogebranden

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 21 jan 2010 ANTISEMITISME VS WO2

De enige synagoge op Kreta is deze maand al twee keer in brand gestoken. De eerste maal is de synagoge gered dankzij het ingrijpen van een Albanese immigrant en een Marokkaan; de plaatselijke bevolking deed niets. Griekenland negeert antisemitisme, schrijft Andrew Apostolou.

Tweemaal, op 5 en 17 januari, woedde er brand in de synagoge Etz Hayyim in Chania op Kreta. Beide branden waren aangestoken. De synagoge, die na de Tweede Wereldoorlog in verval was en pas in 1999 volledig was gerestaureerd, is zwaar beschadigd. Er werden onder meer 2500 boeken verwoest. De brandstichtingen volgden op een serie beschadigingen van Joodse graven in Ioannina in Noord-West Griekenland.

De schande van Griekenland

De eerste brand werd gesignaleerd door een Albanese immigrant; hij en eenMarokkaan hebben de synagoge door hun dapper optreden gered stelt het blog van de synagoge. Maar de plaatselijke bevolking stak geen hand om de branden te blussen, terwijl die ook hunhuizen en winkels in gevaar brachten. Die mensen, die rustig doorslapen terwijl de synagoge in hun stad brandt, typeren het gebrek aan antisemitismebestrijding in Griekenland, schreef Andrew Apostolou in de Wall Street Journal.  

Onder de kop  ‘de schande van Griekenland’ waarschuwt hij dat in Griekenland niemand optreedt door antisemitisme. Dat kan geen verbazing wekken, stelt hij, omdat de officiele Griekse geschiedschrijving nauwelijks aandacht besteedt aan het Joodseverleden en de mediaIsrael vergelijken met de nazi’s. 

Joodse organisaties in de VS, zoals het Amerikaanse JoodseComité, roepen Griekse politici op de educatieve lacune aan te vullen.