GroenLinks: boycot tegen Israel is ‘verdedigbaar’

De anti-Israelbeweging BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) is volgens GroenLinks “verdedigbaar”. Dat blijkt uit een interview in de meest recente editie van De Linker Wang, het tijdschrift van de religiewerkgroep van GroenLinks.

Buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik zegt een Israelboycot persoonlijk “niet verstandig” te vinden, maar wel te pleiten voor het recht om het middel te hanteren. Van Ojik ondersteunde daarom naar eigen zeggen “van harte” een motie tegen verboden op BDS. Eerder nam GroenLinks nog veel krachtiger afstand van de zeer omstreden boycotbeweging.

Ook is de partij nog altijd een tegenstander van de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), zo blijkt uit het interview. Een voormalig campagneleider van GroenLinks kwam dit weekend juist in opspraak, omdat hij uitlatingen deed die volgens de IHRA-werkdefinitie als antisemitisch kunnen worden aangemerkt.

BDS-motie
In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement nam het congres van GroenLinks op 16 februari een motie aan over de omstreden BDS-beweging. De motie noemt BDS onder andere “geweldloze politieke actie” en roept Europarlementariërs van de partij op om zich in te zetten tegen verboden op BDS. Van Ojik zegt nu in gesprek met De Linker Wang dat hij deze motie “van harte heeft ondersteund en positief geadviseerd”.

Een tweet van Europarlementariër Judith Sargentini waarmee de aangenomen motie wereldkundig werd gemaakt, leidde destijds tot veel commotie. Veel mensen zagen de motie als een steunbetuiging van GroenLinks voor BDS, een beweging die onlangs nog door de Duitse Bundestag als antisemitisch is bestempeld. Circa 150 mensen, waaronder opperrabbijn Binyomin Jacobs, protesteerden op 12 maart bij het GroenLinks-hoofdkantoor tegen de beslissing van het ledencongres.

BDS eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen en hun nakomelingen (circa 4,5 miljoen) naar Israel, met volledige burgerrechten. De oprichters van de BDS-beweging hebben meerdere malen toegegeven dat dit het einde van Israel zou betekenen. “Als de vluchtelingen terugkeren, heb je geen tweestatenoplossing”, aldus Omar Barghouti. “Dan heb je, zoals een Palestijnse opiniemaker ooit zei, een Palestina naast een Palestina.” Het resultaat, het doel van BDS, is dus het verdwijnen van de Joodse staat. Tevens gaat BDS in de praktijk vaak gepaard met uitingen van antisemitisme en is de beweging nauw verweven met gewelddadige terreurorganisaties zoals Hamas en de PFLP.

In reactie op de ophef kwam de partij met een statement, waarin ze aangaf dat de motie slechts als doel had de vrijheid van meningsuiting te beschermen. “Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israel”, aldus de verklaring. Partijleider Jesse Klaver nam bij Dit is de Dag afstand van BDS, en gaf aan voor “100 procent” achter het bestaansrecht van de Joodse staat te staan. Nu GroenLinks BDS in De Linker Wang “verdedigbaar” noemt, is het echter de vraag hoe oprecht deze distantiëring was.

‘Afkoopsom van 6 miljoen levens’
Ook een andere GroenLinkser kwam dit weekend in opspraak. Alireza Taimurizadeh, voormalig campagneleider van GroenLinks Arnhem, deed op Facebook meerdere vergaande antisemitische uitspraken. Zo noemde hij de Joodse staat Israel een “afkoopsom van 6 miljoen levens”. De GroenLinkser schreef ook dat Joden in Israel “hun trauma kunnen wreken”, “zich kunnen uitleven” en “de SS’er mogen zijn”.

Volgens RTV Arnhem vergeleek Taimurizadeh Israel al vaker met nazi-Duitsland, een vergelijking die volgens de IHRA-werkdefinitie als antisemitisch kan worden beschouwd. Saillant detail: het is juist GroenLinks dat zich in de Tweede Kamer verzette tegen deze internationaal geaccepteerde werkdefinitie. Volgens de linkse partij zou kritiek op de Israelische regering met deze werkdefinitie als antisemitisch uitgelegd kunnen worden. Een wijdverspreid misverstand: de definitie sluit dit zelfs expliciet uit.

‘Definitie niet zo belangrijk’
Na de ophef over de BDS-motie in februari zei Kamerlid Van Ojik dat hij “niet wilde uitsluiten” dat GroenLinks in de toekomst wellicht toch de IHRA-werkdefinitie zou omarmen. Tegen De Linker Wang herhaalt hij nu echter zijn eerdere kritiek. “Persoonlijk vind ik de definitie zelf niet zo belangrijk”, voegt Van Ojik daaraan toe. “We hebben te maken met grote vraagstukken: onderdrukking van Palestijnen, verharding van de staat Israel, gebrek aan perspectief en dan gaan wij elkaar de maat nemen? Ik wil me niet laten aanwrijven dat ik antisemitisch zou zijn.”

Schijnbaar denkt Van Ojik dat aandacht voor de bestrijding van antisemitisme in Nederland en de rest van Europa maar zou afleiden en slechts ondergeschikt is aan het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Een onbegrijpelijke opvatting, gezien het feit dat donderdag nog uit EU-onderzoek bleek dat 45 procent van de Joodse jongeren het afgelopen jaar een antisemitisch incident heeft meegemaakt. Maar liefst 41 procent overweegt daarom te vertrekken uit Europa.

Wel distantieerde de lokale GroenLinks-afdeling in Arnhem zich maandag van de uitlatingen van hun voormalig campagneleider. Zij gaan naar eigen zeggen met Taimurizadeh in gesprek over zijn “ongepaste” uitlatingen. Alle foto’s van Taimurizadeh zijn inmiddels verdwenen van de GroenLinks-kanalen. Ook verwijderde Kamerlid Nevin Özütok, die zich eind mei bij de CIDI-demonstratie uitsprak tegen antisemitisme, twee retweets waarin de Arnhemmer haar “een van zijn inspiratiebronnen” noemde.