GroenLinks: niet voor een boycot van Israel

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 6 mrt 2019 BDS EU GROENLINKS

In een statement op haar website laat de partij GroenLinks weten niet voor een boycot van Israel te zijn. De verklaring volgt na commotie over een aangenomen motie die BDS een “geoorloofd middel” noemt.

In aanloop naar de verkiezingen voor het Europese Parlement nam het ledencongres van GroenLinks op 16 februari een motie aan met betrekking tot de Boycott, Divestment and Sanction (BDS) campagne. De motie noemt BDS onder andere een “geweldloze politieke actie.” In het kader van deze visie worden de EU-parlementariërs van de partij opgeroepen om zich in te zetten tegen verboden op BDS.

Zo dienen de Europarlementariërs van Groenlinks “alert te zijn op pogingen om BDS in enig land strafbaar te stellen en zich krachtig tegen zulke pogingen te verzetten.” EU-lidstaten waar al sprake is van een BDS-verbod, dienen de EU-parlementsleden actie tegen te ondernemen, om deze landen ertoe “te bewegen dit ongedaan te maken.”

Een tweet van Europarlementariër Judith Sargentini waarmee de aangenomen motie wereldkundig werd gemaakt, leidde tot veel commotie. Veel mensen zagen in het noemen van BDS als een “geoorloofd middel” en het inzetten tegen verboden op de boycotcampagne tegen Israel als een steunbetuiging van GroenLinks voor BDS.

EPAL, een aan Hamas gelieerd medianetwerk, publiceerde zelfs een video waarin GroenLinks wordt geprezen voor de “steun voor BDS.” In het filmpje wordt ook SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut gecomplimenteerd voor haar inzet voor een boycot tegen Israel.

Naar aanleiding van de commotie heeft GroenLinks vandaag op haar website een verklaring gepubliceerd. In het statement wordt benadrukt dat de partij “tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten [is], los van de vraag of we het met die standpunten al of niet eens zijn.” GroenLinks zegt ondanks de aangenomen motie BDS niet te steunen. “De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS. Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël.”