Grote protestactie van CVI bij hoofdkantoor PGGM

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 13 jan 2014 BDS ISRAEL

CvIdemoPGGMMaandagochtend protesteerden zo’n 250 mensen met wuivende Israelische vlaggen voor het hoofdkantoor van pensioenbeheerder PGGM in Zeist tegen het besluit van PGGM om te stoppen met investeren in vijf Israelische banken. De protestactie, een initiatief van Christenen voor Israel (CvI) begon vorige week met een open brief aan de directie van PGGM. Medewerkers van de pensioenbeheerder kregen bij binnenkomst van de protestanten de open brief aangeboden.

Directeur Roger van Oordt maakt duidelijk waarom CvI deze actie heeft ondernomen: “We zijn tegen een boycot van Israël en willen dat het besluit van PGGM om de beleggingen in vijf Israëlische banken te stoppen wordt teruggedraaid”. Volgens Van Oordt zullen er meer acties volgen bij het uitblijven van een reactie of het terugdraaien van het besluit. De demonstranten riepen mensen, die hun pensioen bij PGGM hebben lopen, op om protest “protest aan te tekenen.” Voorzitter Dick Schutte van CvI ging verder en merkte op dat de sfeer steeds grimmiger wordt ten aanzien van Israel. PGGM is al het derde Nederlandse bedrijf dat economische samenwerkingen met Israel beëindigt, zegt Schutte, en het wordt hoog tijd om “een tegengeluid laten horen.”

Een delegatie van CvI, onder wie Van Oordt en Schutte, werd door het bestuur van PGGM uitgenodigd om achter gesloten deuren verder te praten. Hierbij was ook opperrabbijn Binyomin Jacobs aanwezig. Directeur Van Oordt sprak na het gesprek de demonstranten toe en zei dat de protestactie een grote indruk heeft gemaakt op de directie van PGGM, die echter nog niet nadenkt over het terugdraaien van het besluit.

Foto: Christenen voor Israel