Hakenkruis: burgemeester Hoes doet aangifte

IMG_0747Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, heeft deze week aangifte gedaan bij de politie van ‘bedreiging, beledeging, dan wel discriminatie’. Zijn achternaam was samen met een hakenkruis op een vuilnisbak geklad, op een milieuperron in de Makassarstraat in Maastricht.

Het is niet de eerste keer dat Hoes aangifte doet van bedreiging en belediging. In juni werd een 24-jarige Maastrichtenaar opgepakt die hem had bedreigd. Hij kreeg een boete en kon daarna gaan.

De burgemeester is vaker doelwit van beledigingen met nazisymbolen en spotprenten, en dit antisemitisch incident gaat hem te ver. “Ik ben mij er van bewust dat mijn functie bepaalde uitingen van protest tegen mijn beleid met zich meebrengt. Dat hoort erbij. Maar ik weiger te accepteren dat mijn joodse afkomst hierbij betrokken wordt.” Hoes, die ook  voorzitter is van het CIDI-bestuur,  ervaart het hakenkruis als ‘zeer bedreigend en buitengewoon kwetsend’. De bekladding is inmiddels verwijderd, de politie speurt nog naar de dader.