Amerikaanse ambassadeur Haley haalt uit naar Abbas bij de VN

Waar EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini het laat afweten, durft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley wel de vinger op de zere plek te leggen. In de VN-veiligheidsraad trok ze gisteren hard van leer tegen de Palestijnse president Abbas, vanwege zijn weigering om te onderhandelen voor vrede.

Aanleiding voor Haley’s aanval was de speech van Mahmoud Abbas twee weken terug. Daarin ontkende de PA-leider de Joodse banden met Israel, wat hij tevens een “koloniaal project” noemde. De Palestijnse president gaf ook te kennen geen enkel vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump te zullen accepteren.

“Een toespraak die vol is van schandalige en zwartmakende samenzweringstheorieën, is niet de toespraak van een persoon met de moed en de wil om echte vrede te zoeken,” aldus ambassadeur Haley tijdens een vergadering over het Midden-Oosten. De voormalige gouverneur van South Carolina vroeg zich hardop af:  “waar is de Palestijnse koning Hoessein? Waar is de Palestijnse Anwar Sadat?” Daarmee refereerde ze naar de leiders van respectievelijk Jordanië en Egypte, die vredesverdragen met Israel hebben gesloten. De VS zou graag zulke leiderseigenschappen in Abbas willen zien, aldus Haley. “Zijn acties laten echter het tegenovergestelde zien.”

De ambassadeur ging ook in op de recente bezuinigingen op het Amerikaanse hulpgeld aan de Palestijnen. “Afgelopen week beledigden ze ons door onze geweldige vice-president niet te verwelkomen en ondertussen geven wij hen honderden miljoenen dollars aan hulp en steun – gigantische nummers die door niemand begrepen worden.” Afgelopen week was de Amerikaanse vice-president Mike Pence op rondreis door het Midden-Oosten. Bij de Palestijnen was Pence echter niet welkom. Haley waarschuwde dat zolang de Palestijnen weigeren deel te nemen aan onderhandelingen, ze dat geld niet zullen zien.

De Palestijnse ambassadeur Riyad Mansour was van een totaal andere overtuiging. Volgens Mansour is het bereiken van vrede “het levenswerk van Abbas.” De beschuldigingen van Haley deed hij af als “lasterlijke aanvallen.” Tijdens de veiligheidsraadvergadering herhaalde hij tevens de Palestijnse afwijzing van de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel. Deze is volgens de Palestijnse ambassadeur “ongeldig” en “zonder enig juridisch effect.”