Hamas aan ouders vermiste Israeli’s: accepteer onze voorwaarden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 4 apr 2019 HAMAS

“Jullie zullen jullie zonen alleen zien als jullie de voorwaarden van het verzet accepteren,” aldus terreurbeweging Hamas in verschillende berichten deze week gericht aan de ouders van vermiste Israeli’s. De Gaza besturende factie houdt nog altijd vier mensen uit Israel vast.

Hamas houdt sinds 2014 de lichamen van twee omgekomen soldaten – Hadar Goldin en Oron Shaul – vast. Datzelfde jaar staken Avera Mengistu en een jaar later Hisham al-Sayed de grens over en sindsdien is van de twee Israeli’s met geestelijke gezondheidsproblemen niets meer vernomen.

Deze week verschenen op aan Hamas gelieerde sociale media-accounts foto’s van de ouders van de vermiste Israeli’s met daarbij de tekst: “Jullie zullen jullie zonen alleen zien als jullie de voorwaarden van het verzet accepteren.” Daarnaast is een video gepubliceerd op onder andere de website van de gewapende tak van de terreurbeweging, met als titel “een bericht uit gevangenschap.” Op de beelden is een figuur op een bed te zien die een brief schrijft. Ondertussen verschijnt onder andere de tekst “ze hebben veel voor de staat gedaan.” Een zanger is te horen: “In gevangenschap vraag ik mijn moeder, zal ik vrijgelaten worden?”

De publicaties van Hamas over de vermiste Israeli’s komen naar buiten terwijl Egypte bemiddelt tussen de terreurbeweging en Israel voor een wapenstilstand. Meerdere onderwerpen liggen bij deze onderhandelingen op tafel, maar het is onduidelijk of een gevangenenruil onderdeel is. De ouders van de vermisten vinden dat Hamas niet beloond mag worden met het toelaten van onder andere investeringsprogramma’s zolang zij hun zonen niet terug hebben.

Ondertussen dreigen Hamas-leden in Israelische gevangenissen met een hongerstaking. De aangekondigde weigering om te eten komt nadat de gevangenisautoriteiten stoorzenders hebben geïnstalleerd om mobiele telefoonsignalen tegen te houden. Mobiele telefoons worden regelmatig de penetiaire inrichtingen binnengesmokkeld en soms gebruikt om opdrachten door te geven.

Daarnaast eisen de Hamas-gevangenen onder andere meer keuze op het menu, meer TV-kanalen en de hervatting van familiebezoeken uit Gaza. Over dergelijke privileges voor de vermiste Israeli’s in de Gazastrook, waarvan niet eens een teken van leven wordt getoond, wordt echter niet gesproken.