Hamas: bij tekort aan beademingsapparatuur zullen “zes miljoen zionisten niet kunnen ademen”

De Palestijnse terreurgroep Hamas grijpt opnieuw de coronacrisis aan om Israël te bedreigen. Als er een tekort aan beademingsapparatuur in Gaza voor coronapatiënten ontstaat, zullen “zes miljoen zionisten niet kunnen ademen”, aldus Hamas-leider Yahya Sinwar.

Terwijl de hele wereld worstelt met de coronapandemie, grijpt Hamas het virus aan om Israël te bedreigen. Yahya Sinwar – militair leider van de Palestijnse terreurgroep – dreigt met aanvallen op de Joodse staat als in de Gazastrook een tekort aan beademingsapparatuur ontstaat. “We zullen ervoor zorgen dat zes miljoen zionisten niet kunnen ademen als onze patiënten beademingsapparatuur nodig hebben maar ze niet kunnen vinden”, aldus de terreurchef in een interview op een Hamas-televisiezender donderdagavond. 

Het dreigement van Sinwar komt een week nadat VN-gezant Nickolay Mladenov Israël prees voor het helpen bij het bestrijden van corona in de Palestijnse gebieden. Volgens Mladenov is deze samenwerking een belangrijke factor bij de mate van het indammen van het virus tot dusverre. Een voorbeeld van de goede samenwerking die de VN-gezant noemt, is Israëls coöperatie in het doorlaten van gezondheidsmedewerkers in en uit zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook.

Sancties door de Palestijnse Autoriteit

Daarnaast heeft Israel vanaf het begin van de coronacrisis vitale voorraden en apparatuur tot Gaza toegelaten, aldus Mladenov. Als voorbeelden noemt de VN-gezant onder andere uitstrijkjes voor het verzamelen van monsters en andere laboratoriumbenodigdheden, en beschermingsmiddelen. De Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) bevestigt het doorlaten tot de Gazastrook van meerdere ladingen aan medische hulpmiddelen en materiaal voor gebruik in laboratoria, op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). COGAT zegt zoveel mogelijk met de internationale gemeenschap samen te werken om de Palestijnse gezondheidscentra zoveel mogelijk te assisteren in het bestrijden van het coronavirus.

Het is dan ook niet waar dat Israël medische hulp tot Gaza zou tegenhouden. Hamas gaf dit vorige week nota bene zelf toe, toen het de Palestijnse Autoriteit verzocht de medische sancties op de kustenclave op te heffen. In een poging controle over Gaza terug van de terreurgroep te krijgen, heeft de PA in 2017 strafmaatregelen opgelegd aan de landstrook. De sancties bevatten onder andere salariskortingen voor duizenden ambtenaren en het inhouden van geld voor behoeften als elektriciteit en medische diensten. De PA onder leiding van president Abbas zegt de sancties pas op te zullen heffen als Hamas de volledige controle over de Gazastrook teruggeeft. Desondanks grijpen verschillende NGO’s en terreurgroepen zoals Hamas de coronacrisis aan om Israel de zwarte piet toe te spelen.

Palestijnse terroristen dreigen al langer sinds corona

Eerder dreigde Hamas ook al naar aanleiding van de coronapandemie. De terreurgroep stelde enkele weken geleden dat Israël niet in staat zou zijn Palestijnse gedetineerden tegen het virus te beschermen, en eiste dat de Israëlische gevangenisautoriteiten hen onmiddellijk vrijliet. Hamas-woordvoerder Abu Obeida sprak van een “rode lijn” en gaf aan met de andere facties in de Gazastrook “passende maatregelen” te coördineren.

Afgelopen vrijdag werd vanuit Gaza een raket op de Israëlische stad Sderot afgevuurd. Enkele dagen later bracht de gewapende tak van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina een statement uit, waarin het aangaf zich niet door de coronapandemie te zullen weerhouden in de strijd tegen Israël.

Dat Sinwar het getal zes miljoen gebruikt in zijn dreigement, is opvallend. Zes miljoen is het aantal Joden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is vermoord, en is daardoor een term die graag aangehaald wordt door antisemieten in verschillende extremistische hoeken. Veel van de omgebrachte Joden zijn omgebracht in gaskamers, wat het citaat van “zes miljoen joden niet kunnen ademen” door de Hamas-leider des te schokkender maakt.

Ondanks zijn bizarre statement, probeerde Sinwar zich tijdens het interview als onderhandelaar op te stellen. “We zijn bereid gedeeltelijke concessies te maken in ruil voor de vrijlating van bejaarde gedetineerden en zieken als een humanitaire geste in het licht van de coronacrisis”, aldus de Hamas-leider. De terreurgroep houdt sinds 2014 de lichamen van de omgekomen Hadar Goldin en Oron Shaul vast, en houdt naar verluidt Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gevangen, die in respectievelijk 2014 en 2015 vanuit Israël de grens met Gaza zijn overgestoken. Sindsdien is geen enkel teken van leven meer vernomen van Mengistu of Al-Sayed.