Hamas draagt grensovergangen Gaza over aan PA

Hamas heeft haar controle over de grensovergangen in Gaza overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. De overhandiging is onderdeel van de Palestijnse verzoening, waarbij de PA weer de macht in de landstrook krijgt.

In 2007 verdreef Hamas de door Fatach gedomineerde PA uit de Gazastrook. Sindsdien zwaait de terreurbeweging de scepter in de kustenclave. Na meerdere pogingen tot verzoening, die steevast mislukten, lijkt de poging tot Palestijnse eenheid nu wel succesvol.

Zoals afgesproken, heeft de PA de controle over alle grensovergangen van Gaza gekregen. Ook heeft Hamas alle checkpoints binnen Gaza ontmanteld. Vanuit Israel was te zien dat dit ook bij de Erez-overgang gebeurde. De Palestijnse minister van Civiele Zaken Hussein al-Sheikh heeft laten weten dat alle “illegale” tolheffingen die Hamas in de landstrook had ingesteld, bij deze beëindigd zijn. 

Fatach-onderhandelaar Azzam al-Ahmad heeft bekend gemaakt dat op 15 november de Rafah-overgang met Egypte permanent geopend zal worden. Sinds 2013 houdt de zuiderbuur van Gaza de grens dicht, en gaat deze alleen af en toe open. Egypte heeft aangegeven voorbereidingen te treffen voor de permanente opening. De PA heeft aangekondigd zich te zullen houden aan de bewegings- en toegangsovereenkomst die getekend is met Israel en gecontroleerd wordt door de VS en de EU.

Volgens de in Egypte gesloten overeenkomst tussen Fatach en Hamas, moet uiterlijk 1 december de Gazastrook volledig onder controle van de PA zijn. Dit betekent echter niet dat Hamas de wapens neerlegt. Integendeel, de terreurgroep heeft aangegeven zich te zullen blijven “verzetten tegen de zionistische entiteit”.

Enkele dagen geleden ontdekte het Israelische leger nog een tunnel die vanuit Gaza onder Israel liep. De IDF heeft hierop de tunnel aan Israelische zijde vernietigd. Aan de Gazaanse zijde stortte het ondergrondse bouwwerk ook in, mogelijk door een secundaire explosie. Hierbij kwamen leden van zowel Hamas als Islamitische Jihad om, waaronder een aantal commandanten.

Islamitische Jihad noemt de vernietiging van de tunnel op Israelisch grondgebied een “gevaarlijke en agressieve escalatie”. Desondanks is de verwoesting van het ondergrondse bouwsel (nog) niet beantwoord met een wraakactie. Het lijkt erop dat de verschillende facties in de Gazastrook voorlopig de rust willen bewaren, om de Palestijnse verzoening niet te verpesten. 

 

 

Foto: De grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Rafah. Bron: Gigi Ibrahim / Flickr.

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ma’an News.