Hamas dreigt met escalatie als Israël blokkade Gaza niet verlicht

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 aug 2019 GAZA HAMAS

Terreurbeweging Hamas dreigt met een escalatie van geweld als Israël deze week geen geld uit Qatar tot de Gazastrook toelaat en de elektriciteitstoevoer niet verhoogt. Gisteren noemden Palestijnse facties Gaza een “vulkaan die op punt van uitbarsten staat”.

Afgelopen vrijdag probeerden gewapende militanten van Hamas, Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Martelarenbrigade Israël te infiltreren vanuit het noorden van de Gazastrook. De IDF wist de militanten echter tegen te houden. Het is de zoveelste poging tot een infiltratieaanval in de afgelopen weken vanuit de door Hamas bestuurde landstrook. Daarnaast worden weer volop ballonnen met explosieven en ontstekingen opgelaten om terreur in het zuiden van Israël te zaaien.

Komende donderdag staat een bezoek van de Qatarese gezant Mohammed al-Emadi aan Gaza gepland. Qatar investeert in allerlei projecten in de kustenclave en deelt ook geld uit aan arme gezinnen, en speelt daarmee een belangrijke rol in het bemiddelde staakt-het-vuren. Aan met name het geld uitdelen hangen echter haken en ogen, daar Israël voordat het het geld doorlaat wil weten bij wie exact het geld terecht komt. Zo willen de Israëlische autoriteiten begrijpelijkerwijs niet dat de kleine kapitaalinjecties niet bij leden van terreurgroepen terecht komt.

De afspraak van de wapenstilstand is dat in ruil voor een verlichting van de blokkade en allerlei investeringen, Hamas en andere facties een jaar lang geen aanvallen zullen uitvoeren. Het staakt-het-vuren is echter uiterst fragiel. Naast de infiltraties en andere vormen van onrust aan de grens, was het afgelopen jaar meerdere keren sprake van barrages aan raketten die afgevuurd werden op Israëlische dorpen en steden. Zo werden in mei nog zo’n 700 raketten in slechts 24 uur tijd vanuit Gaza op de Joodse staat afgevuurd.

Te midden van de oplopende spanningen, dreigt Hamas met een escalatie. Als Israël de Qatarese miljoenen niet toelaat en de elektriciteitstoevoer niet verhoogt voor dit weekeinde, zullen de Gazaanse facties “op de grond overgaan tot een escalatie”. Gisteren publiceerden diverse bewegingen in de kustenclave al een statement waarin ze waarschuwen dat Gaza een “vulkaan is die op punt van uitbarsten staat en zal ontploffen in het gezicht van de vijand en het leiderschap van haar soldaten”.

Het is inmiddels een herhaling van zetten. Er is een korte periode van relatieve rust, vervolgens wordt beweerd dat Israël zou treuzelen met het implementeren van de afspraken. Hierop voert een van de terreurgroepen in Gaza een aanval uit om een reactie van het Israëlische leger uit te lokken – om hier vervolgens op te antwoorden met raketaanvallen. Vervolgens wordt een wapenstilstand bemiddeld door Egypte en de VN en is alles weer terug bij af. 

Volgens analisten wil Hamas een nieuwe gevechtsronde met Israël voorkomen. De terreurbeweging heeft als besturende factie belang bij de Qatarese investeringen en de verlichtingen van de blokkade om een humanitaire ramp in Gaza te voorkomen. 

Het beleid van Hamas leidt echter tot onvrede onder leden van de terreurbeweging. De afgelopen maanden zouden verschillende militanten zijn overgelopen naar salafistische groeperingen in de kustenclave. Verschillende recente gewapende infiltraties zijn uitgevoerd door Hamas-leden, die de terreurbeweging afdoet als lone wolf-aanvallen zonder goedkeuring, of door uit onvrede overgestapte militanten. Het is de vraag of Hamas de situatie onder controle kan houden.