Hamas “eerste verdedigingslinie van Iran”

Deze week had een delegatie van terreurbeweging Hamas een ontmoeting in Iran met ayatollah Ali Khamenei. Hamas is de “eerste verdedigingslinie van Iran”, zo verzekerde Hamas adjunct-leider Saleh al-Arouri de hoogste leider van het Iraanse regime.

Khamenei liet tijdens de ontmoeting weten dat de Islamitische Republiek haar steun aan de Palestijnen niet opgeeft. “Het steunen van Palestina is een ideologische en religieuze kwestie”, aldus de ayatollah. Op Twitter liet de hoogste leider van Iran weten dat Hamas “de kern vormt van de beweging van Palestina, net zoals Palestina de kern vormt van de beweging van de Wereld van de Islam.” Het sociale medium Twitter wordt overigens voor Iraanse burgers geblokkeerd. 

Het Amerikaanse vredesplan van president Trump, waarvan het economische deel reeds is onthuld, wordt door de ayatollah afgewezen. “De gevaarlijke samenzwering van ‘the deal of the century’ is erop gericht de Palestijnse identiteit onder het Palestijnse publiek en de jeugd te vernietigen,” aldus Khamenei in een statement.

De ‘deal of the century’ moet volgens de hoogste leider van het Iraanse regime “geconfronteerd” worden met precisieraketten. “Vandaag zijn de Palestijnen bewapend met precisieraketten in plaats van stenen, en dat betekent een gevoel van vooruitgang,” aldus Khamenei.

Verschillende Palestijnse terreurgroepen en milities genieten steun van Iran. Groepen als Hamas en Islamitische Jihad ontvangen jaarlijks tientallen miljoenen dollars, wapens en training van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran en zijn proxies streven naar de vernietiging van de Joodse staat. Khamenei zei dan ook: “de terugkomst van dit heilige land naar de Wereld van Islam is niet een vreemd of niet te bereiken doel. Volgens de ayatollah is de wens van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah om te bidden in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem een “absoluut praktische en haalbare aspiratie”.

De Libanese terreurbeweging Hezbollah geniet net als Hamas steun van het Iraanse regime. Onlangs beweerde Nasrallah in een interview dat zijn organisatie raketten heeft die elke locatie in Israël kunnen bereiken.