Hamas eiste vrijlating topterroristen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 mrt 2009 EGYPTE HAMAS TERRORISME

Inwilliging van alle eisen van Hamas in ruil voor vrijlating van Gilad Schalit zou ernstige schade hebben toegebracht aan de nationale veiligheid. Dat stelt premier Olmert in een verklaring die dinsdag is vrijgegeven. Hamas eiste de vrijlating van terroristen die tot de kopstukken van de beweging behoren.

Premier Ehud Olmert dwarsboomde persoonlijk hun vrijlating, zo meldt de Israëlische krant Haaretz. Hun loslating zou de terugkeer hebben betekend van breinen die verantwoordelijk zijn voor “de gruwelijkste terreuraanslagen die de staat Israël ooit heeft gekend”, aldus de verklaring. Hun terugkeer zou tevens het licht op groen hebben gezet voor het herstel van strategische terroristische infrastructuur.

Afgelopen weekend liepen de onderhandelingen stuk die Israël in Cairo voerde over de vrijlating van Gilad Schalit. De Israëlische regering verwijt Hamas de eisen in het laatste stadium van de onderhandelingen hoog te hebben opgeschroefd. Het kabinet besloot dinsdag een lijst vrij te geven met de namen van de honderden gevangenen van wie Hamas de vrijlating eiste. Onder hen zijn terroristen die veroordeeld zijn tot meerdere keren levenslang, zoals Abdullah Barghouti en Hassan Salama.

Barghouti werd in 2003 67 keer ter dood veroordeeld wegens het plannen van terreuraanslagen waarbij 66 Israëli’s omkwamen en honderden gewond raakten. Een van de aanslag was op het restaurant Sbarro in Jeruzalem. Salama kreeg 49 keer levenslang wegens twee zelfmoordaanslagen op stadsbussen en een in Ashkelon.