Hamas executeert drie Palestijnen voor ‘collaboratie’

Afgelopen donderdag heeft Hamas drie Palestijnen in de Gazastrook geëxecuteerd voor vermeende collaboratie. Eerder zei de terreurbeweging nog genade te zullen tonen voor collaborateurs die zich overgeven.

De drie geëxecuteerden werden beschuldigd van het spioneren voor Israel. Volgens Hamas is hun doodstraf in lijn met islamitische wetgeving. Hun veroordeling staat overigens los van het onderzoek naar de dood van Hamascommandant Mazen Fuqaha. De terreurbeweging beweert dat hij vermoord is door collaborateurs die voor Israel werken.

De drie mannen – respectievelijk 32, 42 en 55 jaar oud – zouden de afgelopen drie decennia Israel hebben voorzien van informatie. Met deze gegevens over prominente figuren en militaire posities zou het Israelische leger Hamas veel schade hebben berokkend. 

Hamas heeft sinds 2007, na een bloedige burgeroorlog met Fatah, de leiding over de Gazastrook. Onder heerschappij van de terreurbeweging hebben Gazaanse rechtbanken 96 keer Palestijnen tot de doodstraf veroordeeld. In Gaza staat de doodstraf op collaboratie met Israel, moord en drugssmokkel. De meeste terdoodveroordeelden werden verdacht van collaboratie met Israel.

Zowel Israel als de Palestijnse Autoriteit hebben de executies veroordeeld. Volgens het Israelische ministerie van Defensie laten de executies zien hoe ‘wreed en onmenselijk’ de terreurbeweging in Gaza is. Generaal Yoav Mordechai liet weten dat ondanks dat Hamas en Islamitische Staat verschillende namen hebben, ze dezelfde wandaden praktiseren. Ook Human Rights Watch is niet te spreken over de ‘weerzinwekkende’ daad. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben dergelijke ‘barbaarse’ praktijken geen plaats in een moderne natie.

 

Foto: Een demonstratie ter steun voor Hamas in Gaza. Bron: DYKT Mohigan / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Haaretz, Times of Israel.