Hamas en Islamitische Jihad feliciteren Taliban met overwinning

Een groot deel van de wereld kijkt met afschuw naar hoe de Taliban grote Afghaanse steden en inmiddels ook het presidentiële paleis in Kabul hebben overgenomen. Zij zaaien dood, verderf en paniek in binnen en buitenland. Maar niet iedereen sombert. Hamas, de terroristische organisatie die aan de macht is in de Gazastrook, juicht de overwinning van de Afghaanse terreurgroep van harte toe.

hamas taliban

Collage Twitter/Akiva van Koningveld

Taliban en Hamas in Doha

Hamascommandant Moussa Abu Marzouk schreef op Twitter (vrij vertaald): ‘De Taliban zegevieren vandaag, nadat ze beschuldigd zijn van achterlijkheid en terrorisme. (…) Ze hebben zich verzet tegen de VS en haar agenten die een compromis weigeren, ze zijn niet voor de gek gehouden door slogans als democratie en verkiezingen. Dit is een les voor alle onderdrukte volkeren’. De tweede grote terreurgroep van Gaza, Islamitische Jihad, stuurde ook hun gelukwensen naar Kabul met de ‘bevrijding’ van Afghanistan van Westerse ‘bezetters’: ‘Het Islamitische volk heeft door haar roemruchte geschiedenis heen de grootse jihadheldendaden verricht,’ berichtte de persafdeling van de jihadisten.

Hamas lijkt zich gesterkt te voelen in het idee dat een zwaar bewapende terreurgroep met geweld zijn wil kan opleggen aan militair veel sterkere tegenstanders. Voor het eerst sinds de hoogtijdagen van de Islamitische Staat, circa 2015, wappert de vlag van een Soennitische terreurorganisatie over een groot stuk grondgebied.

Naderende dreiging buiten Afghanistan

Met de Turkije-deal probeert de EU (en Nederland) vluchtelingen buiten de Schengenzone te houden, maar nu Afghanen massaal op de vlucht zijn geslagen, neemt de druk op Turkije toe, en zal Turks president Recep Tayyip Erdogan mogelijk met een langere wensenlijst komen om de deal voort te blijven zetten.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt men zich mogelijk nog meer zorgen. Twintig jaar na het ontmantelen van het Al-Qaida netwerk en het uitschakelen van Osama Bin Laden, zijn de Verenigde Staten weer terug bij af. Vergelijkingen worden gemaakt tussen de val van Kabul en Saigon, en de situatie wordt door sommigen gezien als de schandvlek van het eerste jaar van Amerikaans president Joe Biden. Afghanistan wordt weer een onvoorspelbare speler in de regio, en het is goed voor te stellen dat de Taliban hun terreur verder zullen exporteren in de regio. 

In april van dit jaar vertrok de laatste Jood uit Afghanistan. Terwijl veel islamitische landen juist de banden aanhalen met Israel en het Westen, toont de terugkeer van de Taliban aan dat extremistische terreurgroepen moeilijk uit te roeien zijn, en snel hun kansen grijpen. Naast Iran is er een grote terreurstaat bijgekomen, die nog onvoorspelbaarder is. En Hamas heeft zojuist nogmaals benadrukt dat het geen gematigde of bijzonder rationele onderhandelingspartner voor vrede is.