Hamas gebruikt basis in Istanboel voor cyberterreur

Terreurgroep Hamas heeft al twee jaar een hoofdkwartier voor cyberterreur in Turkije, apart van hun officiële delegatie in Istanboel, bericht The Times (paywall). De terroristische organisatie onderhoudt al langer openlijk banden met de Turkse regering, maar van deze aparte hackersfaciliteit opgericht in 2019 wisten de plaatselijke autoriteiten blijkbaar niets.

Het geheimzinnige hackershol houdt zich bezig met het werven van fondsen voor terreur, cyberoorlogsvoering tegen Israel, het inslaan van materialen die voor terrorisme gebruikt kunnen worden en espionage. Naar verluidt legt de leider van deze cybereenheid, Samakh Saraj, direct verantwoording af aan Yahya Sinwar, de topman van Hamas in Gaza. De cyberterroristen zouden de Palestijnse Autoriteit en Arabische landen als Saoedi-Arabië en de VAE elektronisch bespioneren, evenals het online gedrag van Hamasleden wiens loyaliteit door de leiding in twijfel getrokken wordt. 

Voetbal-app en naaktfoto’s als lokaas

Hamas voert al jaren creatieve cyberaanvallen uit op Israel: Israeli’s werden in 2018 overgehaald om een app te downloaden die hoogtepunten van het WK voetbal liet zien, en tevens alle gegevens uit de smartphone van het slachtoffer doorstuurde naar Hamas. 

In mei 2019 voerde de Israelische luchtmacht een precisiebombardement uit op het cyberterreurcentrum van Hamas in Gaza, waarna een woordvoerder van de IDF trots aankondigde: “Hamas heeft geen enkele cybercapaciteit meer na onze aanval.”  

Minstens drie pogingen werden begin dit jaar gedaan om soldaten te verleiden met nepprofielen van ‘Israelische’ dames op sociale media, waarmee zij honderden Israelische dienstplichtigen zo gek kregen dat zij spyware van Hamas op hun telefoon installeerden, zogenaamd om naaktfoto’s te kunnen ontvangen. 

Turkse paspoorten voor Hamasleiders

De relatie is verder goed tussen Hamas en de Turkse regering, die de organisatie niet als terreurgroep aanmerkt. Sterker nog, in augustus dit jaar werd bekend dat minstens zeven hooggeplaatste Hamasleden de Turkse nationaliteit en paspoorten hadden gekregen van Ankara, en dat er nog vijf Hamasleden in Turkije op Turkse paspoorten zaten te wachten. Het zou gaan om de belangrijkste leden van Hamas buiten Gaza. Met deze paspoorten zouden de terroristen in de meeste landen ter wereld vrij kunnen reizen.

Kees van der Staaij (SGP) stelde indertijd Kamervragen hierover, die vrij summier werden afgedaan door buitenlandminister Stef Blok (VVD). De minister stelde geen informatie te hebben over andere terroristen die Turkse paspoorten ontvangen, noch iets te weten over mogelijke dreigingen voor Israelische burgers.

Illustratie bovenaan: militarytimes.com