Hamas geeft toe dat een lid naar Israël is gevlucht

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 17 jul 2020 HAMAS

Hamas heeft donderdag toegegeven dat een van haar leden met Israël collaboreerde en is gevlucht. De Palestijnse terreurbeweging zegt een aantal “geïsoleerde leden” te hebben gearresteerd, maar ontkent dat er sprake is van collaboratie door commandanten.

Vrijdag claimde het Saoedisch medium Al-Arabiya dat een Hamas-commandant die verdacht werd van collaboratie naar Israël was gevlucht. Hamas ontkende echter de berichtgeving en sprak van “geruchten die het doel van de bezetting dienen, om het thuisfront in Gaza te destabiliseren”. 

In een donderdag uitgezonden interview geeft echter Hamas vice-voorziter Moussa Abu Marzouk toe dat een Hamas-lid collaboreerde met Israël en inmiddels is gevlucht. “Hamas heeft een aantal die collaboreerden met de bezetter gearresteerd”, aldus Abu Marzouk op de aan Hezbollah gelieerde Libanese televisiezender Al-Mayadeen. Één van hen is naar de bezetter gevlucht en de bezetter heeft hem een warm welkom geheten”, zo gaf de vice-voorzitter van het Hamas-politbureau toe.

Abu Marzouk ontkent echter dat het om een commandant zou gaan. Ook geen van de Hamas-leden die gearresteerd zijn op verdenking van collaboratie zijn volgens de terreurleider hooggeplaatst, en ze werkten volgens hem ook niet samen. De vice-voorzitter stelt dat het om “geïsoleerde leden” gaat. Israël heeft tot dusverre nog geen commentaar gegeven met betrekking tot de berichtgeving over collaborerende Hamas-terroristen.

Over vice-voorzitter Abu Marzouk deden eerder al geruchten de ronde met betrekking tot spionage. Vorige maand claimde de Israëlische televisiezender Aroetz 12 dat een medewerker van Abu Marzouk ontdekt was als spion voor Iran. Hamas-voorzitter Ismail Haniyeh zou hierop de kwestie hebben aangekaart bij Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en andere “hooggeplaatste individuen”, en de van spionage verdachte medewerker zou zijn gevlucht naar Soedan. Abu Marzouk ontkent echter de claims over een spionerende medewerker.

Overigens is de website van de gewapende tak van Hamas nog steeds gehackt. Wie de site van de Izz al-Din al-Qassam Brigades probeert te bezoeken, komt nu terecht bij de video van Rick Astley – Never Gonna Give You Up. De Palestijnse terroristen zeggen zelf sinds 7 juli problemen met hackers te hebben (eerder deze week linkte de site door naar Together Forever, tevens een lied van Rick Astley) en hebben inmiddels een alternatieve domeinnaam in gebruik genomen. De oorspronkelijke URL is echter nog steeds niet onder hun controle: