Hamas heeft geen spijt van burgerslachtoffers

Hamas nam zaterdag afstand van de verklaring waarin excuses zijn gemaakt voor de Israelische burgerslachtoffers door raketaanvallen tijdens de Gaza-oorlog. De excuses stonden in een reactie op het Goldstonerapport, waarin zowel Israel als Hamas worden beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog. Hamas had de reactie aangeboden aan de VN.

Het rapport is opgesteld door een Hamascommissie, die voor de VN een onderzoek moest instellen naar eigen oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog. Het is een reactie op het Goldstonerapport van de VN, waarin Hamas wordt beschuldigd van het lukraak afschieten van raketten op Israelische burgers.

In het rapport stellen de onderzoekers dat zij spijt hebben van elk leed berokkent aan Israelische burgers. Zij hopen dat de Israeli’s begrijpen dat de oorzaak bij de Israelische regering en ‘haar aanhoudende aanvallen’ ligt.

Ook stellen zij dat de Israelische burgerslachtoffers van de raketten ‘per ongeluk’ waren gevallen. De raketten zouden gericht zijn op militaire doelen en tegen de Israelische aanvallen, maar zouden vaak van koers veranderen.

Zaterdag nam Hamas echter afstand van de spijtbetuiging. Zo verklaarde minister van Justitie en voorzitter van de Hamascommissie, Mohammed-Faraj al-Ghoul, dat de woorden uit de context zijn gehaald: ,,Het rapport houdt de Israelische bezetting volledig verantwoordelijk en behelst geen excuses.”

Israel had de verontschuldigingen al verworpen. Zo reageerde woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Yigal Palmor, op het rapport: ,,Al jarenlang schept Hamas op over het richten op burgers met zelfmoordaanslagen, geweervuur of rakketen. Wie proberen ze nu voor de gek te houden?”

Fatah reageerde verbaasd op de excuses van Hamas. ,,Hamas moet zich eerst verontschuldigen aan de Palestijnen voor de bloedige staatsgreep, welke de ergste schade heeft veroorzaakt aan de Palestijnse zaak,” aldus Ahmed Assaf, woordvoerder van de Fatah.