Hamas: “Holocaust is een Zionistische leugen”

Hamas wil niet dat in Palestijnse schoolboekjes de Holocaust wordt behandeld. “We zullen niet toelaten dat onze kinderen een leugen moeten leren die uitgevonden is door de zionisten en die met een grote propagandacampagne verspreid wordt”, stelde een woordvoerder. Hij reageert op een onbevestigd gerucht dat de VN de Holocaust in schoolboekjes wil laten opnemen van UNWRA-scholen op de Gazastrook.

Hamas reageerde deze week woedend op een onbevestigd bericht over plannen die de UNRWA zou hebben. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen zou de kinderen op VN-scholen in de Gazastrook willen informeren over het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. 

''We zullen niet toelaten dat onze kinderen een leugen moeten leren die uitgevonden is door de zionisten en die met een grote propagandacampagne verspreid wordt.'' Aldus leiders van de Volkscomites voor Vluchtelingen, een zusterorganisatie van de Hamas, in een brief aan UNRWA.

De briefschrijvers zijn fel tegen lessen over de Holocaust omdat volgens hen ''zoiets bedoeld is om de aanvaarding van de bezetting van Palestijns land te aanvaarden''. Zij spreken van een ''oorlogsmisdaad''.

Het gerucht lijkt overigens uit de lucht gegrepen. De UNRWA verzorgt onderwijs aan 200.000 kinderen in de Gazastrook. Juist op scholen zijn veel Hamasleden werkzaam. Momenteel staat er niets over de Holocaust in de leerboeken en UNRWA-Woordvoerder Chris Gunnes verklaarde in een interview met De Standaard er geen plannen bestaan hierin verandering te brengen.

Palestijnse schoolboekjes worden veelal gefinancierd uit subsidies, onder meer van de EU. Hierop is al jaren kritiek omdat de boekjes haat prediken. Ook staan er nog steeds landkaarten in waarop Israel niet bestaat (boven).

Lees hier over een onderzoek naar de schoolboekjes.