Hamas, Jihad: geen permanent bestand

NOS Nieuws

De radicale Palestijnse Hamas-beweging en de Islamitische Jihad willen voorlopig geen permanent staakt-het-vuren met Israël. De twee groeperingen hebben dat gezegd na overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Abbas probeerde Hamas en Islamitische Jihad over te halen een langdurig bestand te sluiten, maar de terreurbewegingen willen daar nog over nadenken. Voorlopig houden ze het bij hun mondelinge toezeggingen over een tijdelijk bestand. Zolang Israël geen aanvallen op Palestijnen uitvoert, zullen zij geen aanslagen op Israëliërs plegen.

"Hamas’ positie betreffende de rust blijft ongewijzigd en Israël draagt verantwoordelijkheid voor elke nieuwe schending of agressie", verklaarde Ismail Haniyah, een hoge vertegenwoordiger van Hamas na afloop. "Hamas zal nadenken over de woorden van Abu Mazen (Abbas). Daarna zullen we ons definitief besluit maken."

Tegemoetkoming

Het overleg kwam na een belangrijke tegemoetkoming van de Israëlische regering. Die liet eerder vandaag weten dat 56 verbannen Palestijnen mogen terugkeren naar de Westelijke Jordaanoever.

Onder hen zijn 39 mannen die in 2002 wekenlang verschanst zaten in de Geboortekerk in Bethlehem. Hun terugkeer was een belangrijke eis van Hamas voor een permanent bestand met Israël.

Israël had de radicale Palestijnen naar Europa en de Gazastrook verbannen omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij terrorisme.