Hamas-leider Meshal aangeklaagd bij Internationaal Strafhof

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 3 sep 2014 FATACH GAZA HAMAS PA TERRORISME

2262559383_8a869ca7a8_mDe Israelische burgerrechtenbeweging Shurat Hadin wil bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) een klacht indienen tegen Hamas-leider Khaled Meshal  wegens de standrechtelijke executies van ‘collaborateurs’ in de Gazastrook tijdens Operatie Protective Edge. Er zijn bijna 40 mensen geëxecuteerd. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de executies opgeëist en vierde ze als “overwinning van het verzet”.

Shurat Hadin, Engelse naam Israel Law Center, is een Israelische nongouvernementele organisatie die internationale groeperingen en hun leden gerechtelijk vervolgt wegens terrorisme. De aanklacht die zij nu hebben ingediend betreft de executie van 38 Palestijnen, een aantal van hen publiekelijk, in de laatste dagen van Operatie Protective Edge. Israel richtte zich in deze dagen op de eliminatie van Hamas-kopstukken.

In de Gazastrook bestaat de doodstraf, maar alleen na een proces en alleen met toestemming van Abbas als hoofd van de PA. Er worden regelmatig zonder die toestemming mensen geëxecuteerd. Aan de executies waarover de Shurat Hadin een klacht wil indienen is niet eens een proces voorafgegaan.

Standrechtelijke executies zonder proces zijn de facto een schending van het internationaal recht, stelt de organisatie. De aanklacht die wordt ingediend bij het ICC richt zich tegen Khaled Meshal omdat hij als leider van Hamas de directe controle over de Gazastrook heeft en hiermee verantwoordelijk is voor de executies, waarvoor als gezegd Hamas de verantwoordelijheid heeft opgeëist. Mensenrechtengroepen zijn van mening dat Hamas de beschuldiging van “collaboratie” met Israel vooral gebruikt om zich te ontdoen van politieke tegenstanders, zoals leden van de Fatach-partij van Abbas.

Advocaat Darshan-Leitner van Shurat Hadin merkte op dat het mogelijk is Meshal aan te klagen en te vervolgen bij het ICC omdat hij een Jordaniër is: Jordanië heeft het Statuut van Rome ondertekend. De Jordaanse regering heeft overigens tot nu toe geen uitlevering gevraagd van Meshal aan Qatar, waar Meshal woont en kantoor houdt als ‘politbureau’-houder van Hamas. Jordanië heeft nog nooit Meshal en andere Hamasleden met de Jordaanse nationaliteit aangeklaagd voor oorlogsmisdaden of terrorisme.