Hamas-leider Sinwar dreigt met rakettenregen op Israël

Hamas-leider Yahya Sinwar had gisteravond lovende woorden voor de terrorist die twee weken geleden Israël was geïnfiltreerd en hierop werd doodgeschoten. Daarnaast beweert Sinwar dat bij een toekomstig conflict het Israëlische leger verslagen zal worden en honderden raketten op Israël afgevuurd zullen worden.

De Hamas-leider in de Gazastrook sprak gisteravond op een ceremonie ter gelegenheid van het islamitische offerfeest. “We zullen het bezettingsleger verslaan als het Gaza ingaat”, aldus Sinwar. De militaire leider van Hamas stelde dat de terreurbeweging op dit moment geen interesse heeft in een nieuwe oorlog, maar wel sterker wordt. Mocht het tot een nieuw conflict komen, dan zal Hamas “het met honderden raketten op steden laten regenen in slechts een enkele barrage”.

De laatste keer dat het tot een serieuze escalatie kwam, was begin mei. Toen werden 700 raketten in slechts 24 uur tijd door Palestijnse terreurbewegingen vanuit de Gazastrook op Israëlische dorpen en steden afgevuurd. Aanleiding voor het conflict was een scherpschuttersaanval door de door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad op Israëlische militairen. Hierop bombardeerde de Israëlische luchtmacht een aantal posities van Hamas en Islamitische Jihad waarbij een aantal terroristen omkwamen – waarop de terreurbewegingen weer antwoordden met raketbarrages. Binnen 24 uur werd de rust echter hersteld ten behoeve van het door Egypte en VN bemiddelde staakt-het-vuren.

Hamas zegt bij de laatste escalatie een manier gevonden te hebben om het Iron Dome-luchtafweersysteem te omzeilen. Door – in coördinatie met andere gewapende facties in Gaza – tientallen raketten tegelijkertijd op hetzelfde doelwit af te vuren, zou de Iron Dome overbelast raken, zo beweert de gewapende tak van de terreurbeweging. Door lokale wapenproductie en -ontwikkeling, wapenleveringen uit Iran en samenwerking met andere terreurgroepen lukte het Hamas om in een dag tijd 700 raketten op gecoördineerde wijze op de Joodse staat af te vuren. Het dreigement van Yahya Sinwar is dus niet op los zand gebouwd.

De Hamas-leider had ook prijzende woorden voor Hani Abu Salah. Op de vroege ochtend van 1 augustus infiltreerde de gewapende Abu Salah voor zonsopgang vanuit Gaza Israël. Wat volgde was een twee uur durend kat-en-muis spel tussen hem en het Israëlische leger waarbij een aantal militairen gewond raakten en de infiltrant uiteindelijk werd doodgeschoten. Het bleek te gaan om een Hamas-grenswacht, wiens taak het juist is om potentiële infiltranten tegen te houden – als onderdeel van de wapenstilstand. Hamas nam dan ook afstand van de aanval door Hani Abu Salah en beweerde dat de schutter om persoonlijke motieven tot zijn daad was overgegaan. 

Gisteravond sprak Hamas-leider Sinwar echter van een “heroïsche operatie”. Daarbij deed hij de oproep aan jongeren om “in de voetstappen van de heilige martelaren te lopen”. De wekelijkse Mars van Terugkeer zal dan ook door blijven gaan tot de doelen van deze protesten zijn bereikt, aldus Sinwar.