Hamas organiseert trainingskampen “Zwaard van Jeruzalem” in Gaza

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 10 aug 2021 GAZA TERRORISME

Terwijl de jeugd in Israel op de stranden of in de natuur te vinden is, leven honderdduizenden jongeren in Gaza zich uit op jaarlijks trainingskampen van terreurorganisaties als Hamas 0f Islamitische Jihad. Op die kampen, waarover op Palestijnse sociale media uitgebreid verslag wordt gedaan, leert de Gazaanse jeugd vechten, hoe met wapens om te gaan en strijd te leveren tegen Israel.

De trainingskampen, bekend onder de algehele noemer ‘Zwaard van Al-Quds (Jeruzalem)’ worden drukbezocht, meer dan 70.000 tieners en jongvolwassenen melden zich aan. Daar leren zij schieten op Israelische agenten en soldaten, hoe je iemand gijzelt en worden zij getraind als kindsoldaat in nagebouwde dorpjes met bijvoorbeeld een neptank erbij. Tevens wordt de jeugd geïndoctrineerd over het belang van de jihad, het martelaarschap, en de strijd tegen Israel. Geweld, met name tegen Israel, wordt hier tot het hoogst haalbare in het leven verheven. Tijdens een van de kampen stelde een jonge deelnemer: “Ik heb ervoor gekozen om mijn vakantie door te brengen in het zomerkamp ‘Pioniers van de Bevrijding’ om het pad van mijn vader voort te zetten en om onze vastberadenheid te doen groeien en Jeruzalem te bevrijden, als Allah het wil.

Eerder in juli was het de al beurt aan de jonge kinderen van Gaza, in augustus zijn de zomerkampen met name gericht op oudere tieners. Uit beelden op Telegram is te zien dat zij fysieke oefeningen ondergaan, oorlogssimulaties doen, verschillende scenario’s naspelen en zich preparen voor de strijd tegen Israel. Via een computersimulatie konden zij zelfs leren om Israelische agenten op de Tempelberg neer te schieten. Naast gevechtshandelingen leren de jongeren ook meer over het virulente antisemitisme van Hamas en Islamitische Jihad. Zo kwam zelfs de verheerlijking van Adolf Hitler aan bod gedurende de zomerkampen.

Jonge Palestijnen leren om te gaan met een wapen tijdens de derde dag van het zomerkamp ‘Zwaard van Jeruzalem’ in Gaza, augustus 2021.

‘Pioniers van de Bevrijding’ gericht op kinderen in Gaza

Het kinderkamp stond specifiek bekend onder de naam ‘Pioniers van de Bevrijding’, terwijl het zomerkamp gericht op adolescenten de algemene naam ‘Zwaard van Jeruzalem’ heeft gekregen. Hiermee willen Hamas en Islamitische Jihad met name hun rol in de recente escalatie van afgelopen mei benadrukken, toen zij zich opstelden als ‘dé verdediger van Jeruzalem’. Gedurende de meest recente oorlog provoceerde Hamas door duizenden raketten af te vuren richting Israelisch grondgebied, als vergelding voor onrust in Jeruzalem.

Het is deze generatie die het zwaard draagt om de vijand neer te slaan en Jeruzalem te bevrijden“, zo stelde een woordvoerder van Hamas. Het sentiment gedurende de trainingskampen komt overeen met het doel om jonge Palestijnse kinderen te indoctrineren en onderdeel te maken van Hamas. Het doet denken aan de enkele uitspraken van Arafat. Hij verwees regelmatig naar het belang van het inzetten van kinderen voor de ‘Palestijnse zaak’ en noemde hen “de generatie die de Palestijnse vlag op de muren van Jeruzalem zal planten“.

trainingskampen hamas schieten

Palestijnse kinderen leren oorlogssituaties gedurende het zomerkamp ‘Pioniers van de Bevrijding’ in Gaza, juli 2021.

trainingskampen Hamas

Palestijnse kinderen leren hoe ze een Israelische Merkava-tank moeten overnemen en de soldaten daarin moeten gijzelen tijdens het zomerkamp ‘Pioniers van de Bevrijding’ in Gaza, juli 2021.

Ook militante zomerkampen voor Gazaanse jonge vrouwen

Naast de zomerkampen voor jongens en mannen heeft Islamitische Jihad dit jaar voor het eerst ook zomerkampen voor vrouwen georganiseerd. In tegenstelling tot de mannen leren zij niet omgaan met wapens en de strijd aangaan met Israel, maar krijgen zij wel lessen over de islam, het martelaarschap en het belang van de gewapende strijd. Tevens kregen de vrouwen, net als de mannen, dezelfde antisemitische retoriek te horen.

Niet alleen Hamas en Islamitische Jihad organiseren trainingskampen voor de lokale Gazaanse jeugd. Het van oorsprong marxistisch-leninistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) heeft ook haar eigen zomerkampen, waar de jeugd tevens leert om om te gaan met wapens en zich klaar te maken voor de strijd tegen Israel.

Het gebruik van kindsoldaten is absoluut verboden volgens het internationale (oorlogs)recht. Zo is het inzetten van kinderen voor de gewapende strijd verboden volgens het Statuut van Rome en het VN-verdrag omtrent de Rechten van het Kind. Ondanks dat Palestijnen graag het internationaal recht als argument gebruiken tegen Israel, lijken Palestijnse terreurorganisaties het alsnog niet zo nauw te nemen met geldende internationale basisnormen. Protesten van ngo’s en UNICEF lijken weinig effect te sorteren, want de Palestijnse zomerkampen voor de jeugd lijken populairder dan ooit tevoren.