Hamas-premier Haniyeh ‘Palestijnen zullen Israel nooit erkennen’

“De Palestijnen zullen Israel niet erkennen.” Dit zei Hamas-premier Haniyeh dinsdag, temidden van Amerikaanse pogingen vredesbesprekingen met Israel vlot te trekken, tegen een groep internationale activisten die de Gazastrook bezochten. Haniyeh riep anderen op hun voorbeeld te volgen. In zijn toespraak sprak hij veelvuldig over ‘Palestijnen’ en ‘Palestijnse vasthoudendheid’, waarmee hij zich lijkt te willen opwerpen als leider van alle Palestijnen, ook die op de Westbank. Ook memoreerde hij de pogingen van het Hamas-regime om Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina te maken en riep hij ‘alle Palestijnen’ op om Arabische en Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen te steunen.

De aankomst van de activisten in Gaza is de laatste in een reeks van bezoeken die georganiseerd zijn door Hamas. Gaza is de afgelopen maanden bezocht door de Emir van de olierijke staat Qatar, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu en de Egyptische premier Qandil. Dit terwijl het gebied volgens Haniyeh wordt ‘belegerd en onder blokkade staat’ door Israel. Zelfs de EU woordvoerder voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton bezocht het gebied afgelopen week nog. Met het ontvangen van zulke hooggeplaatste politici en organisaties wil het Hamas-regime zijn geloofwaardigheid binnen de internationale gemeenschap vergroten.

Deze laatste poging tot legitimatie van de terroristische Hamasbeweging als leidende politieke macht, ook in het PA-gebied, komt op een interessant moment nu er een machtsvacuüm is ontstaan na het aftreden van Rami Hamdallah, die slechts 18 dagen premier van de PA was. Ook de verwijzing naar de ‘Israelische blokkade’ lijkt een doel te dienen in de strijd om politieke macht binnen de Palestijnse gebieden. Het toelaten van humanitaire hulp en goederen tot de Gazastrook wordt op dit moment geregeld door een samenwerkingsverband van Israel met de PA en COGAT. Het steekt Hamas dat deze organisatie niet wordt niet betrokken in dit samenwerkingsverband, omdat zij geen partij is binnen de PA. Steeds vaker weigeren Hamas-ambtenaren goederen toe te laten die afkomstig zijn uit Israel en als hulpgoederen zijn bedoeld voor de bevolking in Gaza. Hamas draagt hiermee niet weinig bij aan het lijden van de Gazanen.