Hamas-raketten uit UNRWA-school ‘kwijt’

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 jul 2014 ANTI-RAKETOPERATIE GAZA HAMAS VN VS

Ban ki moon 2De 20 eerste Hamas-raketten die kort geleden in een UNRWA-school in Gaza zijn gevonden, blijken nu verdwenen te zijn. VN-Secretaris-generaal Ban-Ki Moon reageerde gisteren geschokt op het nieuws. Ban eist een uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden waarin dit heeft kunnen gebeuren.

Deze week werd weer een serie raketten gevonden in een andere school van de VN-hulporganisatie. De twintig Hamas-raketten die verdwenen zijn, werden vorige week donderdag gevonden in een UNWRA-school in Gaza. (Lees hier over de vondst van raketten van vorige week donderdag) Afgelopen dinsdag werden er ook al Hamas-raketten in een school van de VN-organisatie gevonden. (Lees hier over de vondst van raketten van afgelopen dinsdag)

Een woordvoerder van Ban meldde over de vermiste raketten dat deze na de vondst ‘volgens de standaardprocedure, zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten’ – Hamas is de autoriteit op de Gazastrook – en dat deze sindsdien ‘verdwenen’ zijn.

De verklaring van de VN van gisteren stelde dat Ban onmiddellijk heeft gevraagd om een plan van aanpak op te stellen om veilig om te gaan met wapens die gevonden worden in VN-gebouwen. Ook heeft hij de explosievenopruimingsdienst van de VN meteen opgedragen om de verdwenen raketten te gaan zoeken. Het plan van aanpak moet de verdwijning van raketten in de toekomst voorkomen.

In de verklaring eiste de VN ook dat militante groeperingen moeten stoppen met dergelijke acties waarbij ze het leven van onschuldige burgers en VN-personeel op het spel zetten. Ze zullen volgens de VN verantwoordelijk worden gehouden als ze hier toch mee doorgaan. Hamas wordt overigens door de VN – in tegenstelling tot de VS, Israel en de EU – niet officieel erkend als terreurorganisatie.

Foto: Ban Ki-moon, Bron: wikipedia