Hamas: staakt-het-vuren slechts tactische zet

Mahmoud al-Zahar, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft vorige week onomwonden toegegeven dat het huidige staakt-het-vuren met Israel niet meer is dan een tactische zet in de strijd voor de ‘bevrijding van heel Palestina’.

Op 10 december zei Zahar tegen studenten aan de Universiteit van Gaza: “Wij moslims zijn de rechtmatige eigenaars van dit land, en we zullen geen stukje grond opgeven”. Volgens Zahar is de oplossing van het conflict niet gelegen in een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967 maar in een bevrijding van het hele Palestijnse land.
Zahar eiste dat de Palestijnse Autoriteit alle eerder door de PLO gesloten akkoorden met Israel nietig zou verklaren, omdat zij de Palestijnen slechts verwoesting hebben gebracht. De ook aanwezige onderminister voor Religieuze Zaken, Salah Alrakab, vertelde de studenten dat de islam het tekenen van een vredesovereenkomst met Joden verbiedt, omdat “het conflict met Joden een religieuze en existentiële strijd is, en niet een conflict over grenzen”. Het hoogst haalbare is een voorlopig staakt-het-vuren. Joden hebben geen enkele rechtmatig claim op het land behalve hun beroep op de Tora, en die is een vervalsing, aldus Alrakab.