Hamas steeds populairder onder Palestijnen

al-qassamHamas is zowel op de Westbank als in Gaza populairder geworden dan 3 maanden geleden, zegt het Palestijnse Centrum voor Beleid en OpinieOnderzoek (PSR). Dit is de conclusie van het laatste opinieonderzoek van PSR, van 4-6 juni. De peiling gaf ook aan dat ongeveer 50 procent van de Gazaanse bevolking het overweegt te emigreren.

PSR-directeur Dr. Khalil Shikaki rapporteert dat 39 procent van de respondenten in Gaza zou kiezen voor de Hamaspartij als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Vorig jaar was dit percentage nog 32 ​​procent. Op de Westoever zou 32 procent van de respondenten op Hamas stemmen. Drie maanden geleden was 27 procent van de respondenten dit van plan, een stijging dus van vijf procent.

De laatste peiling liet een significante daling zien in de populariteit van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Drie maanden geleden zei 41 procent van de respondenten op de Westoever dat zij op Fatah zouden stemmen. Nu is dit percentage met vijf procent gedaald naar 36 procent. 

Respondenten zeiden ook dat zij minder vertrouwen hebben in de prestaties van Abbas na de aankondiging van de Palestijnse eenheidsregering in juni 2014. De waardering voor Abbas is gedaald met 6 procent: 44 procent steunt hem nu nog.

Lees het hele PSR rapport hier