Hamas-supporters verdeeld over nauwe banden met Iran

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 apr 2018 HAMAS IRAN

Sinds 2017 geniet de Palestijnse terreurbeweging Hamas weer voluit steun van de Islamitische Republiek Iran. Niet iedereen binnen de achterban van Hamas is echter te spreken over de nauwe banden met het Perzische land.

Hamas en Iran kenden goede relaties dankzij hun gemeenschappelijke doel: de vernietiging van de staat Israel. De nauwe betrekkingen bekoelden echter toen de soennitische terreurgroep geen partij koos voor de zijde van de Syrische president Assad in de Syrische burgeroorlog. De Iraanse Revolutionaire Garde vecht wel actief mee in de strijd tegen de verschillende rebellengroepen en verleent steun aan het regime van Assad.

In het voorjaar van 2017 gingen leiders van Hamas, Iran en Hezbollah echter onderhandelen over het hervatten van de goede relaties. De besprekingen bleken succesvol en in oktober reisden leiders van Hamas naar Iran om de vernieuwde betrekkingen te bezegelen.

De bevestiging van de liefde tussen Hamas en Iran kwam in december. In navolging van president Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel, zegde de Islamitische Republiek extra steun aan Hamas en Islamitische Jihad toe. De Revolutionaire Garde verzekerde meer wapens en riep de twee terreurgroepen op om leden op de Westelijke Jordaanoever te rekruteren, om vanaf daar aanslagen op Israelische doelen te plegen. Dit allemaal om Jeruzalem “Palestijns te houden.”

“Iran heeft bloed van moslims aan haar handen”
Niet iedereen binnen de achterban van Hamas is echter te spreken over de nauwe banden met Iran. Verschillende sympathisanten vinden dat de terreurbeweging niet met de Islamitische Republiek moet samenwerken. Volgens critici heeft Iran bloed van moslims aan haar handen, met name door de deelname aan de Syrische burgeroorlog. De generaals van de Revolutionaire Garde worden door de kritische Hamas-supporters beschouwd als oorlogscriminelen. 

Meerdere journalisten die bekend staan om hun sympathieën voor Hamas hebben zich kritisch uitgelaten. Ze vinden dat de Iraanse generaals het bloed van dode Syriërs en Irakezen niet van hun handen kunnen wassen, zelfs als ze Jeruzalem “bevrijden.” 

De vijand van mijn vijand is mijn vriend
Onder de Hamas-supporters zijn echter ook toejuichers van de warme banden met Iran te vinden. Zij benadrukken de gemeenschappelijke doelen van de terreurbeweging en de Islamitische Republiek. Volgens hen kan het Palestijnse “verzet” alle steun die het aangeboden krijgt gebruiken. 

Daarnaast zijn de Hamas-medestanders van mening dat de Arabische wereld de Palestijnse zaak in de steek heeft gelaten. Hamas kan dus niet anders dan de steun van Iran accepteren, zo luidt hun redenering. 

Via Iran internationale aandacht voor Palestijnse zaak
Het Hamas-leiderschap lijkt zich dan ook weinig aan te trekken van de kritiek. Deze week ontving politbureau-leider Ismail Haniyeh een telefoontje van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Javad Zarif. De twee bespraken onder meer de Mars van Terugkeer protesten afgelopen vrijdag, waarbij Zarif zijn steun voor het Palestijnse volk uitsprak.

Daarnaast sprak Haniyeh de hoop uit dat Iran de Palestijnse zaak op de internationale agenda zal houden. Deze week hielden Iran, Turkije en Rusland een trilateraal overleg. De Iraanse minister liet dan ook weten tijdens deze besprekingen de Palestijnse kwestie aan te kaarten.