Hamas vuurt raket af op Kfar Saba

Vanochtend vroeg werd centraal-Israel ruw gewekt door het raketalarm. Vanuit de Gazastrook was een raket afgevuurd op Kfar Saba, ten noorden van Tel Aviv. Volgens de IDF zit Hamas achter de beschieting.

Kwart over vijf kwam een raket neer op een huis in Mishmeret, een dorp nabij Kfar Saba ten noorden van Tel Aviv. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, waaronder een twaalf-jarig meisje, een drie-jarig kind en een zes maanden oude baby. Ondanks dat de lancering van het projectiel was gedetecteerd en het raketalarm in werking was gezet, kwam het Iron Dome-luchtafweersysteem niet in actie. De IDF zegt te onderzoeken hoe dit mogelijk was.

Hamas ontkent achter de raketaanval te zitten en zegt te onderzoeken wie het projectiel heeft afgevuurd. Het Israelische leger wijst deze bewering af: “De lancering is vanaf een platform van de groep uitgevoerd. We houden Hamas verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat sprake is van een raketaanval op centraal-Israel. Twee weken geleden werden op de avond van 14 maart twee M-75 raketten van Iraanse makelij vanuit Gaza op Tel Aviv afgevuurd. Toen beweerde Hamas dat het om een “ongeluk” ging, een lezing die door de IDF werd geaccepteerd. Niet iedereen is het echter over deze versie eens.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn werkbezoek aan de VS ingekort om sneller naar Israel terug te keren. Naar verwachting zal de premier vandaag samen met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis een verklaring tekenen die Israels soevereiniteit over de Golan erkent. Netanyahu noemt de beschieting een “criminele aanval” en zegt dat Israel “krachtig zal antwoorden.”

Tot nu toe laat dit antwoord op zich wachten. Vanochtend hield het Veiligheidskabinet een overleg over de raketaanval, en naar verluidt liggen alle opties nog op tafel. Twee extra IDF-brigades zijn naar het zuiden gestuurd, en luchtafweerreservisten zijn opgeroepen. In Gaza werden vlak na de beschieting posities van de verschillende terreurbewegingen geëvacueerd, in afwachting van mogelijke vergeldingsaanvallen door de Israelische luchtmacht.