Hamas weigert ook nu bestaansrecht Israël te erkennen

Hamas weigert pertinent om het bestaansrecht van Israël te erkennen. De kans dat er een eenheidsregering van Hamas en Fatah komt, is daardoor zeer klein geworden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had er vrijdag op aangedrongen, dat Hamas Israël erkent om internationaal als een vertegenwoordiger van Palestijnen te worden aanvaard. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas van Fatah riep zaterdag Hamas op omIsraël te erkennen. Hamas-functionaris Ayman Taha reageerde onmiddellijk: “Hamas zal nooit een eenheidsregering accepteren die Israël erkent.” De Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie weigeren om nog met Hamas te praten, omdat de groepering Israël niet wil erkennen, weigert om te stoppen met geweld en eerder overeengekomen vredesbestanden niet accepteert.

Sinds donderdag onderhandelen delegaties van tientallen Palestijnse groepen, waaronder Fatah en Hamas, in het Egyptische Cairo. Hamas en de Israëlische regering beloofden op 18 januari na het offensief in Gaza een tijdelijk bestand in acht te nemen. De beloftes bleken niet lang houdbaar. Palestijnen hebben sindsdien tientallen raketten afgeschoten. Afgelopen weekeinde kwam er weer een tiental  neer op Israëlische steden. Twee raketten sloegen in vlakbij of in de stad Ashkelon, ongeveer twaalf kilometer van de Gazastrook verwijderd. De Israëlische strijdkrachten meldden dat een raket vlakbij een school in Ashkelon neerkwam, maar dat er geen les werd gegeven wegens het weekeinde. DeIsraëlische premier Olmert beloofde een „pijnlijke reactie”.

Gisteren, aan de vooravond van een donorconferentie voor Gaza die inde Egyptische badplaats Sjarm el-Sjeik wordt gehouden, heeft de Britse oud-premier Tony Blair voor het eerst de Gazastrook bezocht. Hij waarschuwde dat alle miljoenen die er in Egypte worden toegezegd weggegooid geld is als er geen vredesakkoord wordt gesloten