Hamas wil bestand van hooguit één jaar

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 jan 2009 FATACH GAZA HAMAS LIBANON PA

Israël heeft Egyptische onderhandelaars een wapenstilstand in de Gazastrook voorgesteld van anderhalf jaar. Hamas wil echter niet verder gaan dan een jaar, aldus Hamas vertegenwoordiger Ayman Taha.

Afgevaardigden van Hamas en vertegenwoordigers van de Egyptischeregering hebben zondag de mogelijkheden van een staakt-het-vuren in deGazastrook besproken.

Hamas blijft zich hard maken voor het openstellenvan de grensovergangen. Volgens het in Londen verschijnende blad Al-Hayat zou Israël in eersteinstantie een bestand van onbeperkte duur hebben aangeboden. Het wilook de grenzen openstellen maar wel op voorwaarde dat de gegijzeldeIsraëlische soldaat Gilad Shalit wordt vrijgelaten. Hamas wil niet opdie eis ingaan. Ook wijst de islamistische groepering een bestand vanonbeperkte duur af omdat ze daarmee het recht zou verspelen zich teverzetten tegen Israël.

Hamas stemt in met het plaatsen van Europese en Turkse waarnemersbij de grensovergangen maar wil geen waarnemers van Israël of dePalestijnse Fatah-partij van president Mahmoud Abbas. 
   
Van toenadering tot de Palestijnse Autoriteit (PA) van Mahmoud Abbaskan volgens Hamas pas sprake zijn als de PA de vredesbesprekingen metIsraël beëindigt. Dat heeft Osama Hamdan zondag gezegd. Hamdan is vertegenwoordiger vanHamas in Libanon en is een vertrouweling van de in Damascusverblijvende Hamasleider Mashaal. Hamdan zei ook dat de PA desamenwerking met Israël op veiligheidsgebied moet stoppen.

Vanuit de Arabische wereld worden de laatste tijd sterke pogingenondernomen Hamas en Fatah te verzoenen. Hamas heeft de macht in Gazaterwijl de PA, die  wordt gedomineerd door Fatah, het op de WestelijkeJordaanoever voor het zeggen heeft.