Hamas wil tunnels volledig onder controle

Hamas heeft volgens bronnen binnen het Israëlische leger de controle overgenomen over alle smokkeltunnels onder de zogeheten Philadelphi corridor in Zuid-Gaza. De tunnels in Rafah zijn normaal gesproken in handen van plaatselijke Palestijnse clans. Dat Hamas nu de controle overneemt, wordt gezien als onderdeel van de poging van de beweging om het regime in Gaza te herstellen.

Hamas kan nu zelf beslissen wat er wordt gesmokkeld en voorrang geven aan wapens en explosieven. Israël heeft donderdag gedreigd de smokkeltunnels van Egypte naar Gaza opnieuw te bombarderen. "Als we extra militaire operaties moeten uitvoeren om het smokkelen te beëindigen, zal dat gebeuren", aldus deIsraëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni. Bewoners langs de grensstrook zeiden donderdag dat ladingen kerosine- en brandstofkacheltjes hun weg al hebben gevonden via de tientallen nog intacte tunnels. 

Nieuwe gezant Midden-Oosten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag de voormalige senator George Mitchell tot de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten. De 75-jarige Mitchell is een Democratische politicus met een Iers-Amerikaanse vader en een Libanese moeder. Hij leidde in 2000 een commissie die in opdracht van de Amerikaanse regering een rapport chreef over de oorzaken van het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

Holbrooke was de architect van het vredesakkoord van Dayton dat in 1995een eind maakte aan de oorlog in Bosnië, die aan meer dan 100.000 Bosniërs het leven heeft gekost. De benoeming werd bekend gemaakt tijdens het bezoek van Obama aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een toespraak drong Obama er bij de Palestijnse beweging Hamas op aan geen raketten meer opIsraël af te vuren. 

De president stuurt Mitchell zo snel mogelijk naar het Midden-Oosten om te werken aan vrede tussen de Palestijnen, Israël en de Arabische landen. Obama zei dat dat hij veel belang hecht aan de veiligheid van Israël. Verder maakte hij duidelijk dat het verlies aan mensenlevens in deGazastrook hem grote zorgen baart. 

Lege ziekenhuisbedden

Bij het offensief van de laatste weken zijn 1.300 Palestijnenomgekomen. Tweederde van hen waren Hamasstrijders, leden van  de Islamitische Jihad en andere Palestijnse facties, zo meldt Jerusalem Post op basis van informatie van het Israëlische leger. 

De Italiaanse journalist Lorenzo Cremonesi, correspondent van de krant Corriere della sera, beweert dat Hamas de aantallen  doden en gewonden schromelijk overdrijft. Zo ontdekte hij bij een bezoek aan het ziekenhuis in Rafah dat veel bedden leeg  zijn. Dat is ook het geval inhet Nasser ziekenhuis in Khan Younis. 

Verdeeelde EU

De lidstaten van de Europese Unie zijn sterk verdeeld over eenveroordeling van het krachtige Israëlische offensief in Gaza. Nederland, Duitsland, Italië en Roemenië zullen niet meewerken aan een veroordeling van Israël.

Dat meldt de Europese nieuwssite EUobserver op basis van ingewijden in Brussel. Een coalitie van België, Cyprus, Zweden en Griekenland is furieus dat bij de hevige gevechten in de Gazastrook een VN-kantoor  is geraakt door Israëlisch vuur. De lidstaten eisen een veroordeling en een internationaal onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël.

Woensdagnacht spraken Europese diplomaten met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni.  Livni wees elke suggestie van schending van de mensenrechten door Israël van de hand en benadrukte het verschil tussen  
Israëlische soldaten en de terroristen van Hamas: "Wij treden op tegen terreur en proberen burgerslachtoffers te vermijden.  De terroristen, daarentegen, richten hun geweld op burgers als onderdeel van hun ideologie."