Hamas zet bevolking Gaza in als menselijk schild

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 jul 2014 ANTI-RAKETOPERATIE GAZA HAMAS PA VN

hamas human shieldDe zeven Palestijnen, die dinsdag omkwamen bij een Israëlische raketaanval in Khan Younis, op de Gazastrook, vormden een vrijwillig menselijk schild. Hoewel het Israëlische leger de bewoners voor de aanval had gewaarschuwd, negeerden omwonenden deze waarschuwing. Zij klommen juist doelbewust op het dak om de aanval tegen te houden. Hamas roept mensen in de Gazastrook op om zich als menselijk schild op te offeren, tegen alle internationale mensenrechtenverdragen in.

Iemand van het Israëlisch leger belde de mensen in Khan Younis dinsdag op dat het huis zou worden aangevallen. Het Israëlische leger zei dat de huizen die gebombardeerd zouden worden van Hamasleden waren, die betrokken waren bij het lanceren van raketten of andere militaire activiteiten.
Dit telefoontje kwam binnen bij Salah Kaware, de schoonzus van hoofdbewoner Riyadh Mohammad Kaware. De beller zei dat iedereen binnen vijf minuten het huis moest verlaten, voordat de aanval zou plaatsvinden. Terwijl de bewoners vertrokken, werd er nog een losse flodder afgevuurd door een Israëlische drone als laatste waarschuwing.
De buren van Kaware echter negeerden al deze signalen en kwamen het huis juist binnen om een menselijk schild te vormen. Zij zijn niet de enigen.

Hamas deelt pamfletten uit die de mensen in Gaza aanmoedigen om op daken te gaan staan en zich als menselijk schild op te offeren. Op de pamfletten staat de Arabische tekst: “Een sterk volk”, als woordspeling op de Hebreeuwse naam voor de Israëlische veiligheidsoperatie ‘Protective Edge’. Het IDF verspreidde al een foto waarop te zien is dat Hamas raketten lanceert vanuit dichtbevolkte gebieden, waarbij de omwonenden gebruikt worden als menselijk schild.

Ook bij eerdere operaties van Israël in de Gazastrook riep Hamas de Gazanen op om als menselijk schild op te treden. In 2008 kwam het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld met gedetailleerde bewijzen naar buiten over het gebruik van menselijke schilden door Hamas in Gaza, terwijl tijdens operatie ‘Pillar of Defense’ in 2012 een Hamas-regeringsambtenaar, Fathi Hamad, met trots zei dat ze deze gebruikten.

Terwijl Hamas de bevolking oproept om zich op te offeren, probeert Israël onschuldige mensen juist tegen luchtaanvallen te beschermen door middel van telefoontjes en de verspreiding van pamfletten, in het Arabisch, waarop staat: “Terroristen, tunnelbouwers en wapentransporteurs maken het leven gevaarlijk voor u. Zij zijn onze doelwitten. Spreek ze aan. Werk niet samen. Gevaarlijk voor u, uw zonen, uw familie. Als u hulp wilt van ons, bel of mail. Ondertekend, het Israëlische leger.”
Het waarschuwen van Palestijnse burgers voor luchtaanvallen werd ook al gedaan tijdens eerdere operaties, zoals ‘Cast Lead’ in 2008. Dit alles is bedoeld om het aantal Palestijnse burgerslachtoffers te beperken en de internationale mensenrechten niet te schenden. Uiteraard komen Israëlische raketten ook wel eens neer op plekken waar het leger aanvankelijk niet op richtte. Ook wordt er niet altijd gewaarschuwd bij luchtaanvallen, waardoor er helaas soms ook onschuldige slachtoffers vallen.

Ondanks de Israëlische waarschuwingen en de inzet van menselijke schilden door Hamas, is PA-leider Mahmoud Abbas vooral bezig om de internationale gemeenschap tegen Israël te mobiliseren met als doel de ‘Israëlische agressie’ van luchtaanvallen op Gaza te stoppen en om ‘misdaden van Israëlische kolonisten’ aan de kaak te stellen en tegen te gaan. Abbas heeft daarvoor al een oproep gedaan aan de secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon. Hij vroeg hem om een internationaal comité samen te stellen, die de misdaden van de kolonisten moet monitoren en onderzoeken. Dit terwijl Hamas juist degene is die de internationale mensenrechten schendt met de inzet van menselijke schilden en samen met Fatah de eenheidsregering steunt waarvan Abbas de president is.

Afbeelding: Screenshot Sami Abu Zuhri, woordvoerder Hamas, in interview op Al-Aqsa tv waarin hij openlijk toegeeft dat Hamas oproept tot inzet menselijke schilden