Hanan Ashrawi stapt op uit uitvoerend comité PLO

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 dec 2020 PLO

Hanan Ashrawi stapt op uit het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Naar verluidt zou de politica zich niet kunnen vinden in het recente besluit van de Palestijnse Autoriteit (PA) de veiligheidscoördinatie met Israël te hervatten.

Ashrawi maakte haar vertrek woensdag bekend. Ze had haar beslissing al eind november doorgegeven aan Mahmoud Abbas – president van de PA en voorzitter van de PLO. Woensdagavond heeft Abbas het ontslag van Ashrawi geaccepteerd.

“Ik geloof dat het tijd is om de vereiste hervormingen door te voeren en de PLO te activeren op een manier die haar status en rol herstelt, inclusief het respecteren van het mandaat van het Uitvoerend Comité in plaats van haar marginalisering en uitsluiting van besluitvorming”, aldus Ashrawi.

Het uitvoerend comité is het meest belangrijke orgaan binnen de PLO. De in 1964 opgerichte pan-Palestijnse beweging wordt gezien als de internationale vertegenwoordiger van het Palestijnse volk door onder andere Arabische Liga en VN. Tot 1993 was de PLO een uitgesproken voorstander van ‘gewapende strijd’ tegen Israel, d.w.z.  en terroristische (zelfmoord)aanslagen op burgerdoelwitten zoals scholen, lucht- en busverkeer.

In 1993 traden de leiders van de PLO en Israël, Yasser Arafat en Yitschak Rabin, in overleg met elkaar, wat leidde tot de Oslo-akkoorden. De PLO werd door Israël erkend als “legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk”, en erkende de staat Israël voor het eerst. In 1994 vormde de PLO de Palestijnse Autoriteit, dat de ‘regeringstaken’ van de PLO grotendeels overnam. Hiermee werd de rol van het Uitvoerend Comité van de PLO kleiner.

De afgelopen jaren waren Hanan Ashrawi en de onlangs aan corona overleden Saeb Erekat de prominente gezichten van de PLO richting het westen. Tijdens de Madrid-vredesgesprekken in 1991 was ze de woordvoerder namens de Palestijnse delegatie en bij de vorming van de Palestijnse Autoriteit werd ze minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek totdat ze in 1998 opstapte. In 2006 deed ze namens de Derde Weg-partij mee met verkiezingen en werd ze in de Palestijnse Wetgevende Raad verkozen. Sinds Hamas de macht in de Gazastrook in 2007 overnam is deze Raad echter niet meer bijeengekomen en in december 2019 heeft Abbas het enige gekozen orgaan van de PA formeel opgeheven.

Hanan Ashrawi stelt dat het Palestijnse politieke systeem “vernieuwd en hervormd” moet worden. Dit moet gerealiseerd worden met de inclusie van jongeren, vrouwen en gekwalificeerde professionals, aldus de voorvechter van de BDS-beweging. Ashrawi meldt dat zij ondanks haar vertrek het “Palestijnse volk en de rechtvaardige zaak zal blijven dienen”, maar wel los van een openbare functie

Eerde deze week werd al in de media bericht over toen nog geruchten over opstappen door Hanan Ashrawi. Naar verluidt zou het PLO-lid vertrekken in protest tegen de hervatting van de veiligheidscoördinatie tussen de PA en Israël. In mei zetten de Palestijnen deze samenwerking stop naar aanleiding van het voornemen van de Israëlische regering om soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever. Met de Abraham-akkoorden die gesloten zijn met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, zijn deze plannen nu van tafel. In november heeft de PA dan ook de veiligheidscoördinatie hervat.

Volgens Ashrawi is de berichtgeving over haar vertrek misleidend. “Helaas is het nieuws over mijn ontslag op een misleidende en onverantwoordelijke manier door ‘hooggeplaatste bronnen’ gelekt, wat leidde tot verdachtmakingen en geruchten”.

In januari dit jaar kwam Hanan Ashrawi in het Nederlandse nieuws toen ze weigerde een delegatie van de ChristenUnie te ontvangen. Als aanleiding noemde ze “beschamende, zeer immorele en onacceptabele acties” door Tweede Kamerlid Joël Voordewind. De CU-politicus noemde de afzegging door Ashrawi onverstandig daar hij graag de Palestijnse kant had willen horen.