Haniyeh: ‘we hebben raketten die Tel Aviv en verder kunnen raken’

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 sep 2020 HAMAS

Hamas “heeft raketten die Tel Aviv en verder kunnen raken”, zo schepte Hamas-leider Ismail Haniyeh op tijdens een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Haniyeh is op een regionale tour in aanloop naar leiderschapsverkiezingen van de Palestijnse terreurbeweging.

Zondag bracht de voorzitter van het politbureau van Hamas een bezoek aan Ein El-Hilweh, een Palestijns vluchtelingenkamp bij Sidon. Haniyeh, begeleid door bodyguards, werd enthousiast onthaald door honderden Palestijnen. Tijdens zijn acte de présence schepte de Hamas-leider op over de capaciteiten van zijn terreurgroep. “Onze raketten hadden vroeger een bereik van enkele kilometers vanaf de grens van Gaza. Vandaag heeft het verzet in Gaza raketten die Tel Aviv en verder kunnen raken”, aldus Haniyeh.

Tel Aviv ligt zo’n 70 kilometer van de Gazastrook. De Israëlische metropool werd tijdens eerdere grote escalaties getroffen door raketaanvallen vanuit de door Hamas bestuurde kustenclave. 

De uitspraak door Haniyeh komt een week nadat Hamas en Israël een staakt-het-vurenakkoord hebben bereikt. Na weken van toenemende spanningen met raketbeschietingen en het oplaten van brandbommen aan ballonnen en Israëlische represailles, is de blokkade van de Gazastrook naar verluidt verlicht.

De voorzitter van het politbureau van Hamas is in Libanon als onderdeel van een regionale tour. Vanuit Beiroet nam Haniyeh vorige week deel aan een videoconferentie met alle grote Palestijnse facties, waarbij de normalisatie tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël werd veroordeeld. De Hamas-leider had tevens een ontmoeting met Ziad al-Nakhala, de secretaris-generaal van Islamitische Jihad. Eerder werd Haniyeh door de Turkse president Recep Erdoğan ontvangen.

De tour door de Hamas-leider wordt gezien als een poging om aan populariteit onder zowel Palestijnen als sympathiserende organisaties te winnen. In oktober vinden verkiezingen plaats voor de het voorzitterschap van Hamas. Naar verluidt zou Yahya Sinwar, militair leider van de terreurgroep in de Gazastrook, zich verkiesbaar willen stellen. 

Gezien de aankomende verkiezingen, sluiten analisten niet uit dat Hamas de escalatie met Israël op zal zoeken. Het laatste staakt-het-vurenakkoord en de daaraan voorafgaande provocaties, wordt door sommigen dan ook gezien als een verkiezingsstunt van Sinwar.