Helft van hulpgeld voor Palestijnen gaat naar terroristenuitkeringen

De uitkeringen aan Palestijnen die in Israelische gevangenissen vastzitten, staan bijna gelijk aan de helft van al het hulpgeld dat de Palestijnse Autoriteit ontvangt. Dat blijkt uit een rapport door het Jerusalem Center for Public Affairs.

In totaal verwacht de Palestijnse Autoriteit dit jaar ongeveer 693 miljoen dollar aan donaties en subsidies te ontvangen. Ondertussen wordt 153,4 miljoen dollar als salaris overgemaakt aan Palestijnen in Israelische gevangenissen. Daarbovenop wordt ook nog eens 190,9 miljoen dollar betaald als uitkering aan families van gedetineerden. Daarmee komt het totaalbedrag op 344,3 miljoen dollar, bijna de helft van de gehele Palestijnse ontwikkelingssamenwerkingsbegroting.

Het geld dat de wereldwijde gemeenschap aan de PA doneert, is bedoeld om de levens van de Palestijnen te verbeteren. Zo krijgen 118.000 families die onder de armoedegrens een uitkering, krijgen 80.000 kinderen onderwijssubsidie, en ontvangen 217.000 Palestijnen voedselhulp. Het geld wat naar deze daadwerkelijke hulp gaat, is echter veel minder dan wat terroristenfamilies ontvangen. Het Jerusalem Center for Public Affairs raamt de armoedebestrijdingshulp op ongeveer 229,4 miljoen dollar, terwijl veroordeelde terroristen en hun gezinnen op 344,3 miljoen kunnen rekenen.

In de Verenigde Staten is wetgeving in de maak om de Palestijnen ertoe te bewegen de terroristenbetalingen stop te zetten. De Taylor Force Act zet Amerikaanse hulp aan de PA stil, totdat de regering van Abbas ophoudt met het belonen van terroristen. Het in september geïntroduceerde wetsvoorstel is vernoemd naar de Amerikaan Taylor Force. Hij werd in 2016 in Tel Aviv door een Palestijnse terrorist doodgestoken. De familie van de doodgeschoten dader krijgt nu een maandelijkse uitkering van de PA. 

Niet alleen de familie van de moordenaar van Taylor krijgt een maandelijkse betaling. Alle Palestijnse terroristen en hun families krijgen een uitkering van de PA. Hoe langer hun straf, des te groter de uitkering. Aangezien ergere misdaden doorgaans zwaarder gestraft worden, betekent dit de facto: hoe erger de misdaad, hoe groter de beloning door de PA

De Israelische regering is ook bezig met het onderzoeken van een wet om niet mee te betalen aan de beloningen van terroristen. Het belastinggeld dat Israel op de Palestijnen int, wordt elke maand naar de PA overgemaakt. De joodse staat wil op dit maandelijkse bedrag het geld dat naar terroristen en hun families gaat, gaan inhouden. 

Tweede Kamerleden hebben verschillende keren aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om maatregelen te nemen tegen de terroristenuitkeringen. Zo stelde ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind afgelopen maand nog voor om Nederlandse steun aan de PA te verminderen. Op de Kamervragen door Voordewind is minister Koenders nog een antwoord verschuldigd.