‘Herdenken? Dat had allang moeten gebeuren’

CIDI pleit voor herdenking van de aanslag in München, waar 11 Israelische sporters werden vermoord. Na de aanslag stopten vijf van de Nederlandse atleten met de Spelen, onder wie Jos Hermens.

CIDI sprak begin juli met Jos Hermens, inmiddels eigenaar van atletenmanagentbureau  Global Sports Communication.  “Herdenken?”, zegt hij. “Dat had allang moeten gebeuren. Ik sta nog steeds achter mijn beslissing van toen. Kijk, ik kwam voor een wedstrijd, voor de sport, een leuke bezigheid. Maar de manier waarop deze atleten zijn vermoord was een totaal nieuw fenomeen in 1972. Het ging hier om mensenlevens en daarom heb ik gezegd: ‘Ik kap ermee’.”

“Ik vind ook dat de Spelen nooit hadden mogen doorgaan. Maar in 1972 waren ze bijna op sterven na dood. Er speelden enorme belangen mee en als ze ze hadden gestopt waren er misschien nooit meer Spelen geweest.”

“Je moet je ook bedenken dat we inmiddels gewend zijn aan geweld als aanslagen in Irak enzovoorts. Toen was het totaal nieuw, maar gelukkig is het op de Spelen nooit meer gebeurd. Ik hoop dat dat ook in Londen zo blijft. Voor mij was het vooral zo bijzonder omdat het om atleten ging, die niets te maken hadden met politiek. Ik vind het dan ook een uitstekend idee om er in Londen bij stil te staan. Natuurlijk is de organisatie bang dat het gepolitiseerd wordt, maar nogmaals: het ging hier om atleten. Herdenken had al lang al moeten gebeuren.”

Lees ook: CIDI: Herdenk bij de Olympische Spelen de slachtoffers van München