Jeruzalem in kaart gebracht

200px-NorthEastJerusalemMap1Eén van de belangrijkste punten in het Israelisch-Palestijns conflict is de eventuele verdeling van de stad Jeruzalem. De Palestijnen zetten bij vredesonderhandelingen in op Oost Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 was Oost-Jeruzalem, net als de Westelijke Jordaanoever, ingenomen door Jordanië. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 had Israël de gehele stad in handen. Het heeft Oost-Jeruzalem geannexeerd, maar deze annexatie is niet erkend door de internationale gemeenschap en door de Arabische landen.

Vanaf 1967  heeft Jeruzalem een geweldige expansie doorgemaakt. Nieuwe Joodse wijken werden gebouwd, Arabische huizen kregen betere sanitaire voorzieningen, de verwoeste Joodse wijk in de Oude Stad werd herbouwd en er kwamen tal van groenvoorzieningen. Alle religies kregen toegang tot hun heilige plaatsen, wat niet het geval was toen Jordanië ze beheerde.

Voor de meest actuele geopolitieke situatie kunt u klikken op de link onderaan. Hier kunt u onder andere goed zien waar de Joodse en Arabische wijken liggen, waar de Groene Lijn loopt, waar de veiligheidsbarrière loopt en waar de checkpoints zijn. Dit kan inzicht geven in de complexe geopolitieke situatie van deze stad, en hoe moeilijk het in de toekomst zal zijn om een goede oplossing te vinden voor een verdeling ervan in het kader van een Israelisch Palestijns vredesverdrag.  

Klik hier voor de kaart.

Bron: Terrestrial Jerusalem