Het Iran Comité wil boycot van VN ontwapeningsconferentie

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: MIKE DURAND / 17 mei 2013 IRAN VN VS

Het Iran Comité heeft de Nederlandse regering opgeroepen de VN ontwapeningsconferentie te boycotten en andere landen op te roepen hetzelfde te doen. De VN ontwapeningsconferentie die begint op 27 mei aanstaande staat onder voorzitterschap van Iran. De stilzwijgende aanvaarding van Iran tot voorzitter van de VN-ontwapeningsconferentie maakt de VN ongeloofwaardig als hoeder van mondiale veiligheid.

Het Iran Comité onderstreept het belang van de herstart van deze VN-organisatie na 15 jaar. Maar het is onbestaanbaar dat Iran, waartegen al jarenlang VN- en Europese sancties gelden vanwege zijn atoomwapenprogramma en mensenrechtenschendingen, de VN-ontwapeningsconferentie voorzit, zeker nu het internationaal atoomagentschap al weer een jaar toegang probeert te krijgen tot het Iraanse atoomwapenprogramma. Op de agenda van de ontwapeningsconferentie staat notabene de bespreking van het verbod op de productie van splijtstoffen  voor nucleaire wapens. Onverminderd klinkt er vanuit Iran oorlogszuchtige taal jegens Amerika en Israël. “Wij vragen ons af hoe zo’n een land de voorzittersrol kan hebben bij onderhandelingen die gericht zijn op het bewerkstelligen van veiligheid in de wereld.”, aldus Frank van Dalen voorzitter van het Iran Comité.

De functie van voorzitter van de VN-ontwapeningsconferentie is een prestigieuze positie. Iran zal deze benoeming dan ook aanwenden als propaganda om zijn regionale leiderschapspositie te onderstrepen en het zal het regime in Teheran de impressie geven, dat het zonder te voldoen aan internationale afspraken een rol kan spelen in de internationale gemeenschap. Het Iran Comité wil dan ook dat de Nederlandse regering de ontwapeningsconferentie boycot zolang Iran de voorzitter is en dat onze regering andere landen oproept hetzelfde te doen.

Bron: Iran Comité