Hezbollah bereidt grote militaire actie voor bij grens Israel

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 9 sep 2016 HEZBOLLAH IRAN OBAMA TERRORISME VS

hezbollah-parade-libanon-bron-idfHezbollah is begonnen met de voorbereidingen voor een grote militaire actie in Syrië langs de Israelische grens. Hezbollah, een terroristische organisatie die al sinds haar oprichting in 1985 wordt gesponsord door Iran, vecht in Syrië aan de zijde van het regime van president Assad. De Iraanse staatszender Fars berichtte dat “het Syrische leger en Hezbollah-strijders hebben gewerkt aan een gezamenlijk plan om militantisme in het zuiden van Syrië te beëindigen” en dat de troepen van Assad en Hezbollah-strijders zich zullen gaan richten op het gebied nabij de “Golanhoogte”.

Het Iraanse persagentschap Fars gaf geen verdere informatie over het hoe en wanneer van deze grote militaire operatie. Wel bleek uit het bericht dat Hezbollah een groot aantal manschappen heeft samengebald in het Syrische grensgebied met de Israelische Golanhoogte, in de Syrische provincie Quinetra. Ook Iraanse ‘adviseurs’ van de Revolutionaire Garde vechten aan de zijde van het Assad-regime in de al vijf jaar durende burgeroorlog in het land. (Lees ook: Hezbollah-commandant, Iraanse generaal gedood in Syrië & Hezbollah-commandant gedood bij gevechten Syrië & Hezbollah-strijders steeds jonger)

Langs de noordgrens van Israel met Libanon is het de afgelopen maanden onrustig. Hezbollah-terroristen hebben meermaals Israelische soldaten langs de grens verwond en hebben meerdere aanvallen gedaan op Israelische grenstroepen vanuit grensoverschrijdende tunnels naar Israel. Israel gaat ervan uit dat de terreurorganisatie Hezbollah een nieuw front tegen Israel vanuit Syrië aan het creëren is.

Vandaag zijn in Genève gesprekken gestart om een permanente wapenstilstand in Syrië te bereiken. Hoofdspelers die aanwezig zijn bij de gesprekken zijn de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega, minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. De bijeenkomst in Genève werd eerder deze week aangekondigd na gesprekken tussen de presidenten Obama en Poetin op de G20-top in China. Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Kirby zei dat de Kerry-Lavrov gesprekken zich zullen “richten op het verminderen van geweld, het uitbreiden van de humanitaire hulp voor het Syrische volk” en een weg vinden om tot een “politieke oplossing” te komen die “nodig is om de burgeroorlog te beëindigen”.

Foto: Parade van Hezbollah-strijders, bron: IDF