Hezbollah: “Drone door Iran geleverd”

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 okt 2012 HEZBOLLAH IDF IRAN LIBANON

Hasan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft op de aan de organisatie gelieerde televisiezender al-Manar TV gezegd dat de op 6 oktober door het Israelische luchtmacht neergeschoten drone door Hezbollah was gelanceerd. Nasrallah verklaarde dat de drone van Iraanse makelij is. Israel heeft in reactie op deze indringing in haar luchtruim regels voor de particuliere luchtvaart aangepast en eist nu plaatsing van transponders in alle vliegtuigen, van ultralights tot passagiersvliegtuigen.

Nasrallah zei tijdens het interview op al-Manar TV dat de drone is opgestegen vanuit Libanon en vervolgens over de “vijandelijke linies bezet Palestina” is ingevlogen. De Hezbollah leider gaf ook aan dat de drone “afkomstig is uit Iran, maar in Libanon is samengesteld”. Het is overigens niet de eerste keer is dat Hezbollah een drone het Israelische luchtruim hebben ingestuurd. Tijdens de Tweede Libanonoorlog, 2006, lukte het om twee maal een Iraanse Ababil drone het Israelisch luchtruim te betreden. De Israelische luchtmacht schoot de twee drones neer. Eén drone bleek voorzien van tien kilo springstof.

De dinsdag in de Negev woestijn neergehaalde drone, een verbeterde versie van de Ababil genaamd de Ayoub, blijkt uit voorlopige resultaten van het IDF onderzoek geen wapens te bevatten maar wel spionageapparatuur. De woordvoerder van het Israelische leger, Brigadier Generaal Mordechai, zei in een verklaring dat de drone al werd opgemerkt voordat hij het Israelische luchtruim betrad. De Israelische legerleiding heeft volgens de woordvoerder met opzet gewacht de drone neer te halen en heeft hierdoor kans gezien hem boven dunbevolkt gebied te vernietigen.

Zie ook: Israelish leger onderzoekt of drone onderweg was naar Dimona