Hezbollah nadert Syrisch-Israelische grens

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 13 feb 2015 HEZBOLLAH IDF IRAN SYRIE VS

A supporter of Lebanon's Hezbollah waves a Syrian flag depicting Syria's President Bashar al-Assad as other supporters wave Hezbollah flagsDe Libanese terreurgroep Hezbollah, gesteund door Iraanse troepen en militairen van het Syrische regime-Assad, zijn in opmars naar de grens met Israel op de Golanhoogte. Eerder deze week startte de Syrische regering een grote militaire operatie om de provincie Quneitra te heroveren op rebellengroepen en de aan al-Qaeda gelieerde extremistische Jahat al-Nusra beweging. Dit meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag.
 
Een commandant van het Syrische leger zei op de staatstelevisie dat de militaire operatie in zuid-Syrië onder leiding staat van president Assad in samenwerking met troepen van Hezbollah en Iran. De pan-Arabische krant Asharq Alawsat bevestigde dit en citeerde de aan Hezbollah gelieerde militair strateeg Amin Hatit, die zei dat de eerste resultaten van de militaire operatie ‘de verwachtingen ruimschoots overtroffen.’ De stad Deir al-Adas en de dorpen Deir Maker, Tal al-Arous en Tal al-Sarjeh zouden binnen 48 uur heroverd zijn.  Rebellenwoordvoerder Oubai Shahbander sprak ontkende dit tegenover en het Amerikaanse ABC News: de gevechten zijn volgens hem nog in volle gang en het Vrije Syrische leger zou de afgelopen dagen al “meer dan 30 Iraanse, Hezbollah en buitenlandse strijders” gevangen hebben genomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is de militaire actie door het Syrische leger, Hezbollah, en leden van de Iraanse Revolutionaire Garde  ingezet na grote gevechten in de voorsteden van Damascus. Daarbij zouden de afgelopen tien dagen al zeker 200 burgers zijn omgekomen. Het offensief heeft volgens het Observatorium tot doel om de provincie Quneitra, die aan Damascus grenst, te heroveren om zo de Syrische hoofdstad te beschermen. Het Observatorium meldde ook dat op dit moment vooral Hezbollah wordt ingezet in het grensgebied met Israel. Het zou om rond de 5000 militante sjiitische strijders gaan. IDF-Woordvoerder Peter Lerner schatte het aantal Hezbollastrijders langs de Syrische grens met Israel ergens tussen de “3.000 tot 5.000”.