Hezbollah-strijder omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 jul 2020 HEZBOLLAH IAF SYRIE

Bij  Israëlische luchtaanvallen in Syrië maandagavond zou een strijder van Hezbollah zijn omgekomen. Israël houdt rekening met een mogelijke vergeldingsactie door de Libanese terreurbeweging.

Maandagavond werden meerdere militaire locaties rondom de Syrische Damascus getroffen door luchtbombardementen. De Israëlische luchtmacht voert regelmatig luchtaanvallen uit in Syrië om wapenleveringen aan groeperingen zoals Hezbollah tegen te houden en de ingraving van de Iraanse Revolutionaire Garde aan de grens met Israël tegen te gaan. Onder andere munitiedepots zouden bij de bombardementen zijn getroffen maandagavond.

Zoals gebruikelijk, maakte Syrisch staatsmedium SANA melding van door vliegtuigen afgevuurde raketten. Syrische “luchtverdediging confronteerde de agressie en schoot een meerderheid van de raketten neer” – een claim die SANA regelmatig maakt maar meestal niet op de volledige waarheid gestoeld is. Minstens een van de door Syrische onderscheppingsraketten is in Jordanië neergekomen, zo is door beveiligingscamera’s vastgelegd.

Volgens SANA zijn zeven militairen van het leger van president Assad gewond geraakt bij de bombardementen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen claimt echter dat vijf pro-Iraanse militanten zijn omgekomen en dat er vier gewonden zijn gevallen. Analisten trekken beweringen die het SOHR doet echter regelmatig in twijfel, daar de claims zelden met bewijs gestaafd worden en vaak niet geverifieerd kunnen worden.

Op aan Hezbollah gelieerde sociale media-accounts en media wordt sinds dinsdag gemeld dat een strijder van de Libanese terreurbeweging bij de luchtaanvallen van maandagavond om het leven is gekomen. Het gaat om Ali Kamel Mohsen Jawad. 

Israël lijkt een beleid te hanteren om dodelijke slachtoffers aan de zijde van Hezbollah – wanneer mogelijk – te voorkomen. Zo werd in april bij een drone-aanval op een voertuig in Syrië aan de grens met Libanon eerst een raket naast de auto afgevuurd als waarschuwing aan de Hezbollah-strijders aan boord, die hierop het voertuig snel verlieten voordat het werd getroffen.

Hezbollah staat erom bekend omgekomen strijders aan haar zijde niet onbeantwoord te laten. Op 24 augustus 2019 voerde Israel enkele luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, waarmee een aanval met killerdrones op Israelische burgers in de Golanhoogten werd voorkomen. Bij de aanval kwamen zeker vijf mensen om het leven. In iedere geval twee van hen maakten deel uit van Hezbollah.

Op 1 september voerde de Libanese terreurbeweging een vergeldingsactie uit. De Iraanse proxy vuurde meerdere antitankraketten op doelen in het noorden van Israël af. Bij de aanval werd een voertuig en een militaire basis geraakt.

Het Israelische leger wekte in eerste instantie de indruk dat de aanval van Hezbollah slachtoffers had gemaakt. Twee soldaten werden in een helikopter geëvacueerd naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa. De hele operatie bleek echter in scène gezet, compleet met nepbloed en verband. Door dit toneelstukje dacht Hezbollah dat er slachtoffers waren gevallen, getuige verschillende verklaringen van de terreurgroep. Volgens de IDF bleef de aanval van de door Iran gesteunde terreurbeweging hierdoor van beperkte omvang.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Hezbollah een manier zoekt om de maandagavond omgekomen strijder te vergelden. Israëlische luchtafweer in het noorden van de Joodse staat zouden momenteel dan ook in verhoogde staat van paraatheid zijn.