Hezbollah-strijders steeds jonger

A supporter of Lebanon's Hezbollah waves a Syrian flag depicting Syria's President Bashar al-Assad as other supporters wave Hezbollah flagsHezbollah blijkt steeds jongere strijders naar Syrië te sturen, veel zijn niet ouder dan 16 jaar, bericht The Jewish Chronicle vandaag. Dit lijkt een teken dat de Libanese sjiitische beweging zwaar wordt belast door de oorlog op vier fronten die zij voert. Hezbollah heeft een arsenaal van circa 60.000 raketten opgesteld langs de noordelijke grens van Israël en deze moeten worden bemand, en tegelijkertijd vecht de door Iran gesteunde terreurorganisatie in Libanon, Syrië en Irak. Er zijn in de afgelopen drie jaar al honderden Hezbollah-strijders om het leven gekomen bij gevechten in Syrië.

Sinds de Tweede Libanon Oorlog heeft Hezbollah geen raketten meer afgevuurd op Israel en heeft het teams geformeerd die zijn opgeleid om anti-tank wapens te bedienen voor het geval Israel een grondoffensief zou starten om het grote raketarsenaal te vernietigen. Hezbollah werkt nauw samen met de Iraanse Garde, en de strijders staan hierbij onder leiding van deze Iraanse elitetroepen. Zij vechten samen met het regime van Assad tegen de opstandelingen in Syrië. De eerste prioriteit van Hezbollah in Syrië zou zijn de controle te houden over de Syrisch-Libanese grensgebieden.

Nu Islamitische Staat (IS, ook wel ISIS) oprukt in Irak en Syrië, heeft Hezbollah ook troepen naar Irak gestuurd om samen met de Iraanse Garde te vechten tegen de IS-troepen. In Irak heeft Hezbollah vooral een adviserende rol. De door Iran gesteunde sjiitische regering van Irak blijft terrein verliezen aan (de soennitische) IS. De troepen van IS treden agressief op met gewelddadige taktieken als onthoofdingen en gedwongen bekering tot de door IS aangehangen versie van de Islam. Zij bestrijken inmiddels een gebied zo groot als Groot-Brittannië. Er leven circa zes miljoen mensen in het door IS uitgeroepen Kalifaat.

De verspreiding van Hezbollah-troepen door dit steeds grotere gebied is een grote belasting voor de capaciteit van de organisatie. Ook de terugtrekking van Iraakse sjiitische troepen uit Syrië, die terugkeren naar Irak voor de strijd tegen IS, en de uitbreiding van de Syrische burgeroorlog naar Libanon maken dat Hezbollah zwaar onder druk is komen te staan. Vandaar de inzet van steeds jongere troepen. Hezbollah vecht nu zelfs op Libanees grondgebied tegen IS. Gevechten worden gemeld rond de stad Ersal.