Hezbollah vuurt raketten af op militaire doelen in Noord-Israel

De Libanese terreurgroep Hezbollah heeft zondagmiddag meerdere antitankraketten afgevuurd op militaire doelen in het noorden van Israel. Bij de aanval werd een voertuig en een militaire basis geraakt, maar er vielen geen gewonden. Volgens Hezbollah was de aanval een vergelding voor de Israelische luchtaanval op Iraanse doelen in Syrië.

De IDF reageerde door doelen van de terreurgroep in Zuid-Libanon aan te vallen. Na circa twee uur kwamen de vijandelijkheden — voorlopig — ten einde. Israel vreest dat dit niet de laatste provocatie van Hezbollah zal zijn.

Iraanse killerdrones
De aanval van Hezbollah kwam niet helemaal onverwacht: de door Iran gesteunde terreurgroep dreigde al een week om Israel aan te vallen. Op 24 augustus voerde Israel enkele luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, waarmee een aanval met killerdrones op Israelische burgers in de Golanhoogten werd voorkomen. Bij de aanval kwamen zeker vijf mensen om het leven. In iedere geval twee van hen maakten deel uit van Hezbollah.

Direct na de aanval kwamen Iran en haar proxies met verklaringen waarin wraak werd gezworen. Zo publiceerde de Iraanse commandant Qassem Soleimani een poster waarop Iran claimde dat “deze “krankzinnige operaties absoluut de laatste stappen zijn van het zionistische regime”. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei op Libanese televisie dat er in “een, twee of drie dagen” een vergeldingsaanval zou volgen.

Die aanval volgde zondag. Rond 16.15 uur Israelische tijd werden minimaal drie Kornet anti-tankraketten afgevuurd richting militaire voertuigen nabij Avivim, een Israelische landbouwnederzetting op minder dan een kilometer van de grens met Libanon. De raketten raakten een Israelische legerjeep die dienst deed als ambulance. Kort daarvoor had de IDF wegen nabij de grens afgesloten voor burgerverkeer.

Toneelstukje
Het Israelische leger wekte in eerste instantie de indruk dat de aanval van Hezbollah slachtoffers had gemaakt. Twee soldaten werden in een helikopter geëvacueerd naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa. De hele operatie bleek echter in scène gezet, compleet met nepbloed en verband. Door dit toneelstukje dacht Hezbollah dat er slachtoffers waren gevallen, getuige verschillende verklaringen van de terreurgroep. Volgens de IDF bleef de aanval van Hezbollah hierdoor van beperkte omvang.

In reactie op de beschietingen bestookte het Israelische leger posities van Hezbollah in het zuiden van Libanon. Het leger vuurde meer dan 100 mortiergranaten af. Ook voerde de IDF een luchtaanval uit op de terreurcel die de raketten had afgevuurd. Rond 18.00 uur, circa twee uur nadat de eerste raket werd afgevuurd, eindigden de vijandelijkheden. Vrij snel daarna maakte het leger bekend dat er geen slachtoffers waren gevallen. “Niet eens een schrammetje”, aldus premier Netanyahu. Als de aanval een halfuur eerder had plaatsgevonden, had de situatie er echter heel anders uitgezien: toen zaten er nog soldaten in het verwoeste voertuig.

Tweede aanval
De Hezbollah-aanval op Israels noordgrens is de zoveelste escalatie tussen Iran, haar proxies en de Joodse staat. Waarschijnlijk is de instabiliteit in de regio voorlopig nog niet voorbij. Hezbollah dreigt volgens The Jerusalem Post met een tweede aanval, als vergelding voor een vermeende Israelische droneaanval in Libanon. Vanavond om 20.30 uur lokale tijd komt Hassan Nasrallah, leider van de terreurgroep, met een verklaring.

Israelische burgers in het noorden hebben het normale leven weer opgepakt, nadat zij zondag enkele uren doorbrachten in de schuilkelder. Scholen gingen maandag gewoon open, en boeren mogen hun werk weer oppakken. Het dreigingsniveau blijft volgens het leger echter hoog. Premier Netanyahu laat weten dat hij de IDF opdracht heeft gegeven om voorbereid te zijn op “ieder scenario”.

Lees ook: ‘Israelisch veiligheidskabinet bijeen na Iraanse provocaties op grenzen‘ en ‘EU legt schuld voor oplopende spanningen Midden-Oosten bij Israel