Hezbollah zou in het bezit zijn van chemische wapens

Volgens een gedeserteerde Syrische generaal is de Libanese terreurgroep Hezbollah in het bezit van chemische wapens. De sjiitische militie zou de verboden wapens ontvangen van het Syrische Assad-regime en van broodheer Iran.

De in 2013 gedeserteerde generaal Zuhair al-Saqit waarschuwt dat Iran in Syrië raketten met chemische koppen produceert. Volgens Al-Saqit gebeurt dit op grote schaal, met ondersteuning van Iraanse wetenschappers, technici en militair personeel. Een deel van de wapens belandt in de handen van Hezbollah.

Naast de chemische wapens die momenteel door Iran geproduceerd worden, heeft Hezbollah volgens Al-Saqit ook beheer gekregen over een groot deel van het chemische arsenaal van het Assad-regime. Zo tracht de Syrische regering de verboden wapens buiten het zicht van internationale monitors te houden, aldus de gedeserteerde generaal. 

De voormalige officier is tegenwoordig hoofd van het in België gevestigde Centrum voor de Detectie en Monitoring van het Gebruik van Chemische Wapens. Al-Saqit is op een missie om Europese regeringen te waarschuwen over de chemische wapendreiging. Tot 2013 was hij verantwoordelijk voor het chemische wapenprogramma in Syrië. Hij vluchtte uit het door burgeroorlog verscheurde land nadat hij weigerde de wapens in te zetten tegen de burgerbevolking.

Hezbollah vecht in de Syrische burgeroorlog mee aan de zijde van president Assad. Naast gevechtservaring, ontvangt de Iraanse proxy hiervoor grote aantallen geavanceerde wapens. De Israelische luchtmacht onderschept regelmatig deze wapentransporten. Om deze belemmeringen tegen te gaan, worden wapenfabrieken in Libanon en Syrië opgezet.  

De sjiitische militie maakt er geen geheim van waar deze wapens voor bedoeld zijn. De proxy van Iran bedreigt Israel al jaren vanuit Zuid-Libanon. In de zomer van 2006 vuurde Hezbollah duizenden raketten op het noorden van Israel af.

De terreurgroep heeft nu echter grotere en meer geavanceerde wapens in haar bezit, waarmee de gehele Joodse staat binnen bereik van Hezbollah ligt. Naar eigen zeggen zal de Libanese terreurgroep in een volgende oorlog vanuit zowel Libanon als Syrië een groot raketfront tegen Israel vormen. Hier moet nu dus ook een chemisch gevaar bij opgeteld worden.